Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flykt från verkligheten

/
  • Den offentliga sektorn har inte råd att stanna upp. MP och V borde överge kravet på sextimmarsdagar.

Annons

Jobba mindre för samma lön. Vem vill inte det? Vänsterpartiet och Miljöpartiet står fast vid sina krav på att korta ner arbetstiden till sex timmar per dag. Men på frågorna om hur arbetstidsförkortningen ska finansieras, och vem som i slutändan får betala priset, har partierna inga vettiga svar.

Den nyvalde partiledaren Jonas Sjöstedt (V) vill inte trampa på ömma tår och vill börja med att korta ner arbetsveckan från 40 timmar till 37 timmar. Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin ville överge kravet, men stötte på starkt motstånd bland partikamraterna.

Förkortning av standardarbetstiden har gjorts tidigare i historien. 1919 beslutade riksdagen om åtta timmars arbetsdag för industrin och under perioden 1960-1971 fattades beslut om en femdagarsvecka. Det finns egentligen inget som säger att just en 40 timmarsvecka är idealet för vår tid. I dag har många arbetstagare teoretiska jobb som inte är låsta vare sig i tid eller i rum.

Men fortfarande hittar man majoriteten av svenskarna inom produktionsorienterade sektorer. Inom den offentliga sektorn kan inte produktionen minska hur som helst. En sänkning av arbetstiden skulle kosta enorma pengar i produktionsbortfall. Arbetsgivarna måste i värsta fall anställa fler och notan betalas genom höjda skatter. Ett sådant scenario skulle antagligen resultera i ett ohållbart skattetryck, eftersom skatteunderlaget redan är svagt.

Dagens arbetsvillkor är inte desamma som för hundra, eller för femtio år sedan. Det finns en smärtgräns då samhället och industrin förlorar för mycket pengar. Kortare arbetsdagar kan också ha motsatt effekt till det lugnare liv som MP och V är ute efter. Genom att jobba mindre kan tempot behöva trissas upp.

MP och V menar att de lösgjorda timmarna kan ge möjligheter åt arbetslösa. Men sådana antaganden är byggda på föreställningar om att arbetstagarnas kompetens är låg och likartad. 1970-talets övergång till en mer automatiserad och tjänsteinriktad exportindustri gör att det i dag inte så enkelt att byta ut en arbetstagare mot en annan.

MP och V borde släppa sina utopiska drömmar och fokusera på mer realistiska ambitioner.

Mer läsning

Annons