Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flumskola på reträtt

Annons

Den s-märkta flumskolan har blivit en politisk belastning för regeringen. Det framgår av utbildningsminister Leif Pagrotskys kommentar till högskolepropositionen, som presenterades i går.

Det ska bli lättare för elever, som är duktiga i matematik och moderna språk att komma in på attraktiva högskoleutbildningar.

Detta innebär att man inte längre kan "taktikläsa" genom att systematiskt välja lättsammare och mindre krävande ämnen i syfte att höja gymnasiebetygen inför högskoledebuten.

Alla ämnen har hittills värderats lika. Smarta och något lata gymnasieelever (en inte alldeles ovanlig begåvningsprofil) aktar sig således för det jobbiga och krävande ämnet "matematik C" för att i stället välja relativa trivsamheter som "trendgympa", "specialidrott" eller "massörkunskap", om vederbörande gymnasieskola råkar erbjuda dessa begivenheter. Flertalet elever når lättare ett högt betyg i massörkunskap än i matematik C.

Inget ont om trendgympa, som säkert är ett alldeles utmärkt studieval för den som tänker sig en framtid som idrottslärare, gymnastikledare, danspedagog eller cirkusakrobat.

Däremot förefaller det minst sagt konstifikt att betyg i trendgympa hittills jämställts med betyg i intellektuellt krävande ämnen för dem som konkurrerar om platserna till exempelvis en kvalificerad forskarutbildning. Utöver vissa obligatoriska ämnen kan taktikvalet fälla avgörandet i konkurrensen.

Högskoleproppen antyder att regeringen sent omsider ger gymnasiereformens kritiker delvis rätt. Bättre sent än aldrig. HL

Röd skolpolitik vid vägs ände

Förhandlingarna mellan regeringen och dess båda samarbetspartier om en ny skollag har brutit samman. Skolminister Ibrahim Baylan anser att några av stödpartiernas förslag "skulle leda till flumskola". Eller snarare till ytterligare förflumning, som vi ser saken. En redan försenad, ny skollag försenas ytterligare.

Det inträffade utgör ytterligare ett belägg för hur skakigt underlaget för minoritetsregeringen Persson är.

Ett tag gjorde Göran Persson tappra försök att förnya skolan och få bort flummet. En kraftfull markering kom för några år sedan, då socialdemokratiska traditionalisten Ingegerd Wärnersson fick sparken som skolminister. Men vad hjälper sådant, när regeringen ändå är hänvisad till skolpolitisk samverkan med stödpartierna vänsterpartiet och miljöpartiet, som ju båda, enligt skolminister Baylan, hyllar flumskolans ideal.

Socialdemokratins skolpolitik har bestämt nått vägs ände. HL

Mer läsning

Annons