Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flertydig bild av Dalarna

Annons

den 11 januari 2007

Region Dalarna ska ansvara för samordning och effektivisering av utvecklingsarbetet. Infrastruktur, turism, kollektivtrafik, hållbar utveckling och EU-frågor hanteras av regionen. 25 politiker, 15 från kommunerna och 10 från landstinget, ställer och styr i Region Dalarna. Det sker i direktionsform, vilket innebär att mötena inte är öppna för allmänheten. Folkpartiet i Dalarna har i flera år krävt en öppen mötesform. Hittills utan resultat.

Nu får Peter Hultqvist (s), riksdagsledamot i Borlänge, stiga åt sidan och ge plats för Anders Ahlgren (c), kommunalråd i Gagnef, på ordförandeposten. Även om det finns många likheter mellan pragmatikerna Hultqvist och Ahlgren kommer maktskiftet att märkas. Ahlgren ser nämligen andra lösningar på politiska problemställningar än dem vi lärt känna med Hultqvist vid den politiska makten.

Ahlgrens bakgrund som företagare har gjort honom ivrig och modig att testa nya arbets- och ledningsformer. Samtidigt har han varit prestigelös och vågat avbryta dem som inte fungerat i den politiska dagordningen. Det har han visat under sina fyra år som kommunalråd i Gagnef.

Anders Ahlgren är dessutom fortfarande "oförstörd" av den politiska vardagen och går därför in i den nya uppgiften med hög ambitionsnivå. Han har även deltagit i arbetet med den dalastrategi som ligger till grund för stora delar av det kommande utvecklingsarbetet. Det ger honom goda utsikter att ge nytt syre åt det regionala utvecklingsarbetet, men även kunskap för att ifrågasätta något av de många projekt som administreras inom ramen för Region Dalarnas verksamhet.

Huvuduppgiften i det regionala arbetet måste bli hur Dalarna ska arbeta för att skapa ny sysselsättning, fixa folk med rätt kompetens till jobb som redan finns och få länets befolkningstalet att stiga. Vi lider fortfarande av tappet på de 14000 invånare som skedde under åren 1996-2001. Vi måste bli fler än de 275000 kullor och karlar vi är i dag för att långsiktigt framstå som en intressant region.

Vi blir också lätt förblindade av opinionsundersökningar och andra beställningsverk som berättar för oss om omvärldens positiva syn på det starka varumärket Dalarna. Med närmast usla vägar till fjällen och tågförbindelser till Stockholm, som om det vore i Azerbadjan, finns det förvisso viktiga arbetsuppgifter inom infrastrukturen som både makthavare och opposition måste ta på stort allvar.

Bilden av Dalarna är långt ifrån så entydigt positiv som vi gärna vill tro!

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons