Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farväl till light och välkommen till fett

Annons

Den 25 januari i år, berättade Svenska Dagbladet att fyraåringar äter för lite fett. I en studie gjord i Göteborg hade man kommit fram till att fyraåringar som åt mycket fett vägde mindre än kompisarna som åt mer fettreducerad kost. Undersökningen gjordes på 200 friska fyraåringar och resultatet blev att två procent klassades som feta och 20 procent hade för högt BMI.

När jag läste detta funderade jag över mitt eget fettintag. Jag, som så många av mina systrar, är periodvis mycket noga med att det ska vara light. Korven ska vara treprocentig, osten är förbjuden och röd mjölk är det giftvarning på. Fettsnålt ska ju vara saliggörande.

Men så kommer det andra perioder som vanligen börjar med att suget efter ost blir väldigt starkt. Jag älskar alla sorters ost. Jag älskar den stinkande, starka, danska hawartin och jag fnyser inte åt hushållsost. Möjligen avstår jag från kryddad ost.

Sedan är steget inte långt till fläsk med löksås och bacon och ägg och rotmos och fläsklägg och jag petar inte bort allt fettet.

Jag har flera gånger blivit förvånad över att denna övergång till fetare mat inte har satt särskilt stora avtryck i min vikt. Så jag har fortsatt att äta men på senare tid har jag kommit på vad som sedan får vikten att skena. Godis, wienerbröd, semlor och godis igen. Gärna i lösvikt med mycket "kritor", de där vita med lakrits och en flytande kärna med något obeskrivligt gott.

Och så kom häromdagen beskedet från USA. Atkins bantningsmetod som tillåter fett och kött men som förbjuder bröd och potatis, är den effektivaste bantingsmetoden. Enligt forskarna är den inte ens hälsovådlig.

För resultatet från en undersökning på Karolinska institutet, visar att kvinnor som åt fet ost och drack röd mjölk hade lättare för att hålla koll på vikten. Det får forskarna att lägga pannan i djupa veck.

Mantrat om fettsnål kost har klingat ut över västvärlden i årtionden. Har detta blivit en icke bevisad sanning bara för att det ligger nära till hands vilket inte minst alla tv-program på temat du blir vad du äter, ständigt basunerar ut? Det är mycket märkligt och man undrar vilka lobbygrupper som varit framgångsrika nu när fettet plötsligt är ofarligt.

Frågan är nu om alla dessa etablerade bantningsmetoder som bannlyser fett, måste revidera sina program. Det är också högst önskvärt att forskarna fortsätter att försöka reda ut begreppen. Det går ju inte en dag utan att larmet går om vår skenande fetma.

Här finns stora pengar att spara eftersom övervikt är alla icke smittsamma sjukdomars moder. Själv tänker jag fortsätta med mitt hemlagade smör och osten tänker jag inte avstå från heller. Däremot blir det en kamp att stålsätta sig mot alla dessa enorma lösgodisväggar som finns i varenda butik. Jag besökte en nyöppnad blomstermarknad i Falun i torsdags. Där fanns ett rikt utbud av olika sorters godis.

Och på mackarna kan vi köpa korv med bröd. Det är inte konstigt att vi blir allt tyngre när frestelserna finns på de mest oväntade ställena.

Mer läsning

Annons