Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farligt för alliansen

/
  • Folkmusiken är ett viktigt kulturarv i Dalarna som rimligen måste få resurser att ha en gemensam och öppen samlingspunkt som Folkmusikens hus i Rättvik.

Annons

Sverigedemokraterna startade som en politisk sekt med starka inslag av högerextremism och vulgärrasism. Sedan ett antal år tillbaka anstränger sig partiet att framstå som demokratiskt rumsrent.

Den gamla, antiparlamentariska och antidemokratiska högerextremismen (liksom kommunismen) är sedan länge överspelad av utvecklingen och politiskt chanslös. Historiska skeenden går inte i repris. Vad sverigedemokraterna möjligen kan bli är motsvarigheten till Dansk folkeparti eller norska Fremskrittpartiet, d v s ett missnöjesparti med invandrarna som viktigaste hatobjekt. Vilket är illa nog. Särskilt om en borgerlig minoritetsregering skulle bli lika beroende av sverigedemokratiskt stöd i riksdagen som flertalet socialdemokratiska ministärer varit av kommunisternas mer eller mindre diskreta bistånd i kammaren.

Besvikna, oftast konservativa opinionsgrupper, som ogillar alliansregeringen och inte längre vill rösta på moderaterna kan tänkas intressera sig för sverigedemokraterna. En färsk undersökning avslöjar att moderata väljare relativt sett (10 procent) är mest toleranta gentemot sverigedemokraterna. Ny demokrati attraherade framförallt besvikna fd moderatväljare, som tyckte att deras traditionella favoritparti blivit alltför mittenbetonat. Samma väljarkategori kan misstänkas bli ännu större nu, när Fredrik Reinfeldt dels uttryckligen anbefallt en liberal, ickekonservativ linje, dels leder en regering, som i likhet med alla regeringar har att genomdriva en del måttligt angenäma beslut.

Men även folkpartiets väljarkår rymmer skrämmande många (sju procent) sympatisörer till sverigedemokraterna, vilket är anmärkningsvärt, då det liberala partiet länge _ framförallt med Bengt Westerberg som partiledare _ intog en välgörande fast hållning mot rasistiska rörelser överhuvudtaget.

Påtaglig konservatism, spetsad med främlingsfientlighet, florerar emellertid på ömse sidor av blockgränsen. Nyssnämnda undersökning avslöjar vidare att sverigedemokraternas största väljarkategori är lågutbildade män i glesbygd, som tidigare i egenskap av lågavlönade arbetare slentrianröstat på sossarna. Människor, som tiden gått ifrån och som av skilda skäl upplever sig ha hamnat utanför samhället.

Kristdemokraternas djupdykning under fyraprocentstrecket är naturligtvis en larmsignal för hela alliansregeringen. Vad händer om sverigedemokraterna skulle riksdagsdebutera after nästa val? I allra värsta fall hamnar partiet i vågmästarposition mellan blocken, med makt att spela ut borgare och sossar mot varandra. Alternativt _ och lika illa _ blir sverigedemokraterna ett inofficiellt stödparti till en alliansregering, som måste klara sig utan kristdemokrater i kammaren. Sverigedemokraterna saknar emellertid ännu en karismatisk, slagkraftig ledare. I de kommuner, där sd har eller har haft representation, har man uträttat ytterst litet. Mest troligt är att partiet delar ny demokratis öde och försvinner efter en mandatperiod, därför att det inte förmår motsvara sina väljares förväntningar.

Mer läsning

Annons