Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faluns trista trendbrott!

/
  • Mikael Rosén, moderat kommunalråd i Falun, måste gå på offensiven att få en positiv befolkningsökning i Falun. Foto: Johan Solum/Arkiv

Annons

Det är Statistiska centralbyråns (SCB) siffror om befolkningsförändringarna under första halvåret som ger upphov till viss oro för utvecklingen i Dalarnas befolkningstätaste kommun. Under många år har Falun varit länets stora vinnare när det gäller befolkningsutveckling. Kommunen kunde glädjas över att folk strömmade till både från andra kommuner i länet och från storstadsregionerna.

Nu redovisar SCB att Falun siffror som entydigt visar att flyttlassen från Falun i ett ökat antal än tidigare går i motsatt riktning - både till andra kommuner i Dalarna och till städer runt om i landet. Det är bara inflyttningen från utlandet som redovisar ett plusresultat. Något som för övrigt går igen i den totala statistiken - utan en ökad inflyttning av utlänningar skulle länets invånarantal minska tämligen drastiskt.

Invandringens betydelse för att Dalarnas befolkningstal illustreras bäst genom utvecklingen i Borlänge. Kommunen noteras för den högsta befolkningsökningen i länet, 241 personer, och bland de nya invånarna kommer 186 av dem från utlandet. Hedemora, Ludvika och Mora är andra exempel på kommuner som har glädje av stark inflyttning från andra länder.

Länets sammanlagda befolkningsökning under det första halvåret uppgår till 76 personer. Det är inte mycket att yvas över. Men det är ändå positivt att Dalarna har ett flyttningsöverskott, vilket bör stärka länets politiska ledning i målet och visionen om att Dalarna ska ha 300 000 invånare år 2016.

Åter till Falun: Det är mycket som talar för att den negativa befolkningsutvecklingen är en effekt av dels Scaniaflytten till Södertälje, dels utvecklingen vid Högskolan Dalarna. Om färre studenter flyttar hit för att studera vid högskolan blir genomslaget betydande för befolkningsutvecklingen. Men bostadssituationen och inte minst prisläget är säkert också i del i förklaringen till att Falun har motvind.

Det är angeläget att Faluns ledning tar initiativ som innebär att residensstaden åter kan visa upp en ökad inflyttning. Det är nämligen viktigt för hela Dalarna att de största kommunerna av omvärlden betraktas som intressanta bostadsorter. Minskade befolkningstal ger negativa signaler om att stadens kvalitet och popularitet.

Faluns politiker har tidigare kunnat skämma bort sig med ett konstaterande att framgången fungerat som ett självspelande piano. Den tiden är förbi. Nu är det hårt arbete som gäller om den positiva klangen ska höras runt om i landet!

Mer läsning

Annons