Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Falun går i väntans tider

Annons

Vi är många i länet som gläds över att Falun så snabbt kom på benen och inledde utvecklingen av regementsområdet efter försvarets sorti från residensstaden. Dalregementet i dag sjuder av liv-det är närmast en fröjd att se hur olika verksamheter samsas på den gamla exercisplatsen. Kommandon har ersatts av snack om smarta affärsidéer.

Ändå fortsätter sysselsättningsbomben sitt tickande över Falun.

Jag tänker förstås både på vad som kommer att hända med pappersbruket i Grycksbo och verksamheten vid Scania. Bruket är till salu och på den stora verkstadsindustrin i Falun är oron stor över att axeltillverkningen flyttas till någon annan anläggning. Vad som ska ske är fortfarande en öppen fråga.

I ett värsta scenario riskerar Falun att förlora tusentals jobb, även om en sådan utveckling ändå måste bedömas som mindre sannolik. Att Grycksbo pappersbruk är till salu är inte liktydigt med att bruket är ointressant på marknaden. Men för en kommande köpare gäller att verksamheten måste passa in i företagets helhet och att priset är rimligt.

Jag har ingen kunskap om hur den finska ledningen för Stora Enso tänker kring problematiken med Grycksbo. Men jag misstänker att tankegångarna präglas av en viss otålighet, precis som i de flesta andra företagsledningar.

Otåligheten driver utvecklingen framåt, men även om kommunalrådet Jonny Gahnshag (s) säger att han känner tillförsikt inför framtiden i Grycksbo, är det ingen garanti för det verkliga utfallet.

Det är Jonny Gahnshags plikt och skyldighet att inta en positiv attityd, allt annat vore förödande för den fortsatta dialogen. Dessutom ett politiskt självmord.

När det gäller fighten för Scanias framtida existens i Falun har kommunen möjligen fått lite hjälp i det strategiska arbetet genom förre landshövding Gunnar Björks engagemang.

För en vecka sedan skrev Björk, som numera bor i Gävle, ett brev till statssekreterare Sven Eric Söder med några frågor om regeringens hantering av Scaniafrågan.

Gunnar Björk påminner regeringen om sin roll som den dåvarande regeringens utredare om de regionalpolitiska effekterna av beslutet om flygprojektet Jas, till vilket kopplades ett löfte från Wallenbergsfären om att industrigruppen skulle medverka till sysselsättning i Falun.

Den förre dalahövdingen skriver i sitt brev att han anser att uppgörelsen mellan staten och Saabs ägare gäller till dess regeringen accepterar en ny tingens ordning.

Jag tycker givetvis att det är bra att Björk både har sin minnesbild klar och att han dessutom agerar. Men när Björks partibroder, Kenneth Johansson, så småningom får ett svar av näringsminister Thomas Östros i riksdagen, misstänker jag att han kommer att hävda att avtalet inte håller i juridisk mening. Mycket har hänt under de 23 år som gått sedan avtalet undertecknades och synen på 80-talets regionalpolitik rubriceras numera som nostalgi.

Men håller innebörden i avtalet med resultat att jobben behålls i Falun är Björk värd en applåd och Scanias anställda att gratuleras.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons