Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas extremhöger stöder Putin i Ukraina

/

Annons

Spänningarna har ökat i Ukraina de senaste dagarna. Separatistiska styrkor har intagit flera statliga byggnader. Ukraina svarade med en tidsfrist, men satte inte in arméstridskrafter när tidsfristen löpte ut på måndagsmorgonen.

När detta skrevs på måndagseftermiddagen hade inget inbördeskrig utbrutit. Men Ukrainas kris fördjupas.

Om de som intar strategiska byggnader i landet är ryskspråkiga som önskar att delar av landet ska uppgå i Ryssland, eller helt enkelt ryska soldater som opererar utan ordinarie uniformer, som på Krim, återstår att se.

Inför ännu ett krismöte med EU:s utrikesministrar förklarade Englands, William Hague, att "det finns inget tvivel om att det här är något som funderats på och planerats av Ryssland. De styrkor som är inblandade är välbeväpnade, välutbildade, välkoordinerade och uppträder på precis samma sätt som de som visade sig vara ryska styrkor på Krim".

USA:s FN-ambassadör Samantha Power beskrev instabiliteten i Ukraina som "skriven och koreograferad i och av Ryssland". Västliga satelliter har konstaterat att Ryssland nu har cirka 40000 soldater vid Ukrainska gränsen och det ryska parlamentet har givit Putin klartecken att skicka in den ryska armén i grannlandet.

Rysslands utrikesminister Lavrov, förnekar att sådana planer finns men betecknar Ukrainas planer på att sätta in sin armé mot dem som ockuperar byggnader som "kriminella".

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand har förklarat att han hellre välkomnar Putin än Obama till Stockholm. Europas extremhöger skickade valobservatörer till Krim och fann, naturligtvis, att folkomröstningen nyligen var exemplarisk ur demokratisk synvinkel.

Valet granskades utan anmärkning från franska Front National, österrikiska FPÖ, belgiska Vlaams Belang, bulgariska Ataka och italienska Lega Nord. Ungerska fascisterna Jobbik vill att landet ska lämna EU och ansluta sig till "Rysslands eurasiatiska union". De grekiska nazisterna Gyllene Gryning vill ge Ryssland tillgång till grekiska hamnar.

Europas rasister och Putins Kreml förenar sig i att vara emot USA, EU, liberala värderingar, etnisk mångfald och homosexualitet.

Det kan bli det öppna samhällets maktmedel som pressar Ryssland till ett fredligare agerande. Investerarna flyr landet, rubeln har tappat mycket av sitt värde, ryska tillgångar sjunker i värde, sanktioner har införts och Ryssland har kastats ur G8-samarbetet mellan de största industriländerna.

Annons