Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensidigt utspel

Annons

Det är viktigt att det finns en vettig dialog mellan olika parter när det gäller rovdjurstillväxten i landet, men utspelet från Jägarnas riksförbund med krav på att regeringen ska besluta om åtgärder som leder till utrotning av varg från den svenska faunan, är svårt att ta på allvar. Kravlistan till regeringen innefattar också förslag om förhandlingar med EU i syfte att Sverige, utan omvärldshänsyn, ges full beslutsrätt i jaktfrågor.

Det finns en bred enighet i Sveriges riksdag om att värna de fyra stora rovdjuren. Genom licensjakt på både björn och lo sker en årlig reducering av antalet djur. Men som bekant blir det i år ingen licensavskjutning av varg. Formerna för hur vargstammen ska beskattas i framtiden är fortfarande oklart, men mycket talar för att den kommer att ske i form av skyddsjakt där dagens rigorösa synsätt luckras upp så att det blir enklare att få tillstånd till en avskjutning.

Brevet från Jägarnas riksförbund till regeringen är en ensidig partsinlaga vars innehåll snarare polariserar än överbryggar motsättningarna kring rovdjurspolitiken. Vill jägarorganisationen tas på allvar måste den leverera förslag som en bred allmänhet kan ställa sig bakom. Även bland oss som lever på landsbygden.

Mer läsning

Annons