Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energimakt förändras

Annons

Förra året blev det år då även de mest inbitna energikonservativa till slut fick medge att oljan kommer att tryta.

Sakta men säkert kommer makten över energin att förändras.

Just makten över energin och därmed de mycket stora inkomsterna från de befintliga systemen är också huvudförklaringen till att energiomställningen går så sakta.

Det spelar ingen roll om man pratar om olja eller el. Stora multinationella företag behärskar marknaden. Priserna som vi konsumenter betalar har därför kunnat trissas upp ordentligt. Konkurrenter har endera köpts upp, eller också har livet gjorts surt för dem.

Men en omställning mot en hållbar miljöriktig energi kommer att förändra den här maktbalansen drastiskt.

Egentligen är det smått vansinnigt att ett land som förfogar över så mycket naturresurser som går att förädla till drivmedel, el och bränslen som Sverige fortfarande i så hög grad är beroende av olja.

Visst, inte minst bönder och skogs-ägare i Dalarna, har försökt att bryta denna ekonomiska obalans och på uppvärmningsområdet har man trots allt noterat en del framgångar.

Vi minns väl också alla drivmedelsframställningen, RME, av raps, i södra Dalarna som kämpade en ojämn kamp.

Men nu tar dalabönderna nya tag. Genom sitt LRF har de gett sig katten på att skapa ett par tusen jobb i energisvängen enbart här i länet.

Det kommer inte bara att förbättra miljön. Samtidigt kommer de också att ordentligt trampa energimultijättarna på tårna.

Dels handlar det om stora inkomster. Men de stora, kan inte heller som de gjorde efter avregleringen av elmarknaden, köpa upp de flesta konkurrenterna.

De nya energijobben som skapas genom förädlingen av länets naturresurser kommer att finnas i många mycket små företag i samverkan. Därför blir de nästan omöjliga för multijättarna att ta över.

Därmed kommer energikonsumenterna inte längre att skicka pengarna ut i världen. Pengarna kommer i stället att stanna här hemma och därmed ge möjligheter till utveckling och tillväxt i länet.

Det är därför förståeligt att storföretagen inom energiområdet i ett sista försöka att mota konkurrensen från den hållbara energin i grind vill satsa på en stor naturgasutbyggnad trots att alla vet att naturgasen bara kommer att bli en parantes.

SYNPUNKTER: 070-398 41 07 ROSA.GOLZIO@DALTID.SE

Mer läsning

Annons