Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En välkommen motståndare

/

Annons

Med stor majoritet valdes i går Jonas Sjöstedt till Vänsterpartiets nye ledare. De andra tre kandidaterna hade inte en chans.

Sjöstedt tar över ett parti i kris. Under Lars Ohlys åttaåriga ledarskap tappade V en tredjedel av sina väljare. Däremot lyckades Ohly ena partiet, göra upp med kommunistspöket och skapa en tydlig vänsterprofil, en grund som Sjöstedt nu ska bygga vidare på.

Frågan är hur den något vage Sjöstedt ska forma partiets profil. Det var inte så länge sedan som han ratades som partiledare på grund av sin högerstämpel. Sjöstedt vill exempelvis driva frågan om en sextimmarsdag, men säger sig i samma andetag inte vilja trampa på för många ömma tår. I en intervju i Dagens Nyheter säger han att det är viktigare att i dag diskutera hur vi kan korta en bit på vägen än att vifta med den parollen.

Det finns en stark önskan bland många vänsterpartister att partiet ska höja rösten i frågor som rör feminism och miljöpolitik. Men trots att revolutionsnerven fortfarande kliar hos många vänsteranhängare, verkar Sjöstedts mjukare stil ha gått hem den här gången. Att han nu lyfts till skyarna skickar signaler om att partiet genomgått en mognadsprocess. Man vill vinna val, inte bråka.

Vänsterns vilja att sitta med i en eventuell röd regering måste backas upp av pragmatism och kompromissvilja. En regering som består av S, V och MP kommer att kräva många lamm på offeraltaret. Ska de som står längst ute till vänster kunna stå ut med att partiet lägger sig i avgörande frågor som till exempel rör EU och företagande, måste Sjöstedt ge dem något i utbyte.

Vänsterns resa från opposition till ett regeringsparti är nyligen påbörjad och kommer att bli skakig. Dessutom är samarbetet med S rejält skadeskjutet efter Mona Sahlins kalla hand inför det rödgröna samarbetet i förra valet. Men Sjöstedt kommer antagligen att på ett smidigt sätt närma sig Håkan Juholt (S), om han nu vill förknippas med ett rött parti i ännu större kris än V.

Om inte annat kommer Sjöstedt att bli en välkommen motståndare i partiledardebatterna. Alliansföreträdarna har haft det alldeles för lätt med en panikslagen och tom S-ledare utan vare sig mål eller riktning i sina argument.

Mer läsning

Annons