Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En solig nyhet

Annons

Den 4 maj i år efterlyste vi bättre information på burkar och tuber med solkräm. Som bekant är malignt melanom en cancersjukdom som stadigt ökar. Varje dag dör minst en människa i Sverige i denna sjukdom och 40 000 drabbas årligen av någon form av hudcancer.

Ett sätt att skydda sig är solkrämer men informationen på dessa burkar är bristfällig och/eller obegriplig där varje fabrikant tycks ha egna referensramar och begrepp. Vad innebär exempelvis "sunblock"? Men nu ska det bli ordning under solen. Det ska tydligt framgå om solskyddsfaktorn är hög eller låg enligt en bestämd mall. Varje produkt ska också vara märkt med krämens förmåga att skydda mot ultraviolett (UV)A-strålning. I dag anges vanligen bara UVB-skyddet.

Nästa sommar har reglerna trätt i kraft och alla produkter som utger sig för att vara solskyddande måste då ha minst solskyddsfaktor sex.

Vi hoppas bara att EU-kommissionen inte missade att vi på ledarplats också krävde att produkterna ska datummärkas. Gamla solkrämer förlorar sin förmåga att skydda mot solens farliga strålar.

(KRB)

Mer läsning

Annons