Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ovälkommen lösning

Annons

En sorts tvåstatslösning verkar nu också vara på gång i regionen. Men inte av det slag som många har hoppats på. Efter att de väpnade striderna mellan al- Fatah och Hamas på Gaza kommit till ett slut på fredagen kontrollerar Hamas nu denna del av det palestinska själstyret. Medan den andra, Västbanken, fortfarande ligger i händerna på al-Fatah.

Någon egentlig stat har det i och för sig aldrig rört sig om, men i praktiken har den palestinska myndigheten fungerat som en statsmakt på de palestinska territorierna, med ett folkvalt parlament och egna säkerhetsstyrkor.  

Det har dock varit en myndighet med begränsad auktoritet. Efter Hamas seger i parlamentsvalet 2006 har konflikten mellan det PLO-anknutna al-Fatah och det islamistiska Hamas funnits inbyggd i det politiska systemet, mellan president och parlament, uppbackade av sina olika väpnade miliser. Våldet mellan de två politiska grupperingarna har med tiden eskalerat.

I och med att den politiska splittringen nu även övergått i en geografisk ter den sig närmast total. President Mahmud Abbas har upplöst regeringen med hänvisning till krisläget och utsett den förre finansministern Salam Fayyad - som varken tillhör al-Fatah eller Hamas - till ny premiärminister.

Hamas vägrar å sin sida att erkänna någon annan premiärminister än den Hamasvalde Ismail Haniya, som befinner sig på Gaza. Där bryr man sig inte om överhuvudtaget inte om de undantagslagar som Abbas infört. Konsekvenserna av denna nyordning kan bli långtgående. På Västbanken förföljs och trakasseras nu Hamas anhängare. Och olika företrädareför al-Fatah har manat till återerövring av Gaza. Något tal om försoning hörs inte längre.

Israel välkomnar en ny palestinsk regering utan Hamas och står berett att lyfta de sanktioner som infördes efter Hamas valseger, och att börja förhandla. Säkert gläds många där åt att palestinierna står splittrade och försvagade.

Men oron över utvecklingen borde vara stor. Ett aggressivt Israelfientligt Hamasstyre så nära inpå kan Israel inte leva med någon längre tid. Särskilt inte då Hamas ledning verkar ha tappat kontrollen över sin väpnade gren, Izedin al-Kasam, som genomförde erövringen av Gaza. Redan nu ryktas det också om en snar israelisk militär intervention på Gaza. Resultatet kan bli att Israel kastas in i ett nytt moras av strider och återockupation, liknande den situation som rådde inbördeskrigets Libanon i många år. Allt medan palestinierna fortsätter att falla varandra i strupen. Och drömmen om en fredlig tvåstatslösning förblir en dröm.

Mer läsning

Annons