Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En omvändelse under galgen

Annons

Efter den senaste tidens vårdskandaler byter nu riskkapitalbolagen KKR och Triton strategi. Det upplägg som innebar möjligheter att föra ut Carema Cares vinster ur landet i form av räntor på lån, ska upphöra. I stället ska bolagen gå in som direkta aktieägare. Därmed blir framtida vinster beskattade i Sverige. Det är förstås en omvändelse under galgen som aldrig skulle ha aktualiserats utan den mediala granskning som riskkapitalbolagen blivit utsatt för.

Finansminister Anders Borg (M) välkomnar beskedet, men det förändrar inte hans utgångspunkt om att Sverige har alldeles för generösa regler för ränteavdrag och som kan ha utnyttjats i välfärdssektorn, men också av andra företag. Finansministern vill gradvis stänga den här typen av möjligheter för att bevara en mer vettig bolagsskattebas i landet.

Finansministerns principiella inställning i sakfrågan delas rimligen av riksdagens samtliga partier. Det innebär goda utsikter att riksdagen i egenskap av lagstiftare kan utarbeta förslag till regelverk som fortsättningsvis förhindrar uppenbara försök att utnyttja lagstiftarens eventuella förbiseenden. Anders Borg har makten att gå från ord till handling.

Mer läsning

Annons