Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mötesplats i tiden

Annons

Vill du veta vad som är på gång i Dalarnas politiska liv eller vad som pågår inom näringslivet i länet - gå på hockey i Leksand! Ejendals arena har redan hunnit bli en mötes- och ryktesplats av rang. Hit kommer unga och gamla, kvinnor och män. Inte alla kommer för att se på hockey. För en del räcker det med att få vimla bland folk i pauserna. Som i lördags. Drygt 6 000 personer hade löst entré till hockeymatchen mot Timrå. Det är många människor. Jag kan inte komma på något annat enskilt arrangemang, vid sidan av Vasalopp och Skidspel, som lockar sådana publikmängder. Det sker trots att dragplåstret, hockeylaget, parkerat i seriebotten.

Idrottspubliken är grym. Med framgång för hockeyhjältarna leker livet både hemma och på jobbet, men går det som för Leksand hittills i vinter, är supportern lättirriterad och nedlåter sig snart till att delta i spridningen av många dåliga (men träffande!) historier om hockeyfenomenet Leksand.

Som den om Leksandsbon på veckoslutsresa till Sankt Petersburg. På marknaden på Stora torget berättar ryssen storögt om att Ryssland numera har en ubåt som kan ligga på havsbotten i tre månader utan behov av att gå upp till ytan.

Men Leksandsbon är inte imponerad:

- Det är väl ingenting. Vi har ett hockeylag som varit under isen i ett halvår!

Den här typen av småelaka skämt möter du bland folk när det är paus i hockeymatchen. Men viktigare är alla de möten som uppstår mellan politiker, företagare och andra aktörer för Dalarnas framtid.

De träffas i kön till kaffe och varm korv eller för en pilsner i baren. De flesta möten är rena tillfälligheter, andra är planerade i förväg och ska avhandla en specifik fråga, kanske en affär. Att det sker i Leksand är arenans och hockeylagets förtjänst. Ejendals har blivit en viktig mötesplats i Dalarna.

Ta riksdagsledamoten Kenneth Johansson från Aspeboda som exempel. Han åkte till Köpenhamn för ett politiskt uppdrag i veckoslutets inledning. Men med vetskapen om att centern hade konferens och dessutom skulle stå som matchsponsor i ishallen, fick honom att ta snabbtåg över Gävle för att få vara med i Leksand.

Personligen är jag förvånad över att det inte ens känns trångt i lokalerna, trots att så många människor vandrar fram och åter. Jag behövde inte stå i kö särskilt länge förrän jag fick mitt kaffe.

Och när du intar din fika dröjer det inte länge förrän du möter en bekant från jobbet, hemorten eller rent av din granne. Pausen mellan perioderna är snabbt förbi, du tvingas ofta be om ursäkt och undra om samtalet du just hunnit inleda kan fortsätta i nästa periodvila.

Så här håller det på och jag är naturligtvis inte ensam om att möta vänner och bekanta med ett ömsesidigt intresse av en pratstund.

Jag tror dessutom att det inte bara är vi murvlar som har fått en välkommen mötesplats för informationsinhämtning av olika kvalitet...

Mer läsning

Annons