Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kvinna vid makten?

Annons

En kvinna

vid makten?

Är USA redo för en svart president? Eller en kvinna? Det är frågan som just nu ställs över hela världen.

Bland kandidaterna som en efter en träder fram återfinns nu senator Hillary Clinton, som på den demokratiska sidan utmanas av landets ende svarte senator, Barack Obama från Illinois. Bland republikanerna är en av favoriterna förstås utrikesminister Condoleezza Rice.

Kanske är det överdrivet att fokusera så mycket på kön och hudfärg i ett modernt USA som på många sätt hyllar individualism och frihet. Där en svart kvinna är utrikesminister - som dessutom efterträdde en svart man - och där kongressens nyvalda talman är en kvinna.

Dessa personers politiska karriärer har de senaste åren visat att kompetens värderas högst och inget annat i tillsättningen av rikets absoluta toppositioner.

Men med presidentposten är det lite annorlunda. Förutom att vara en skicklig politiker har posten ett viktigt symbolvärde. Det gäller att vara USA:s ansikte i världen och samtidigt den starke landsfadern som enar landet ikriser. Att bryta med traditionen att välja vita män kan därför visa sig svårare i praktiken än iteorin.

Även om det är nästan två år kvar till presidentvalet är det viktigt för kandidaterna att redan nu börja positionera sig och söka politiskt och ekonomiskt stöd för sina valkampanjer.

Både Hillary Clinton och Barack Obama har precis tillkännagivit att de ska undersöka om han har tillräckligt många och mäktiga personer bakom sig för att sjösätta en presidentkampanj.

Förutsättningarna är under alla förhållanden goda att vi kan se fram emot en sällsynt spännande och raffinerad politisk maktkamp i USA.

Mer läsning

Annons