Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ideell sektor behövs

Annons

den 12²juni³2006³

Bygemenskapen har alltid varit ett kännetecken för landskapet. Men som med all annan verksamhet har graden av aktivitet varit kopplad till några få eldsjälar. När de tröttnat har verksamheten drabbats av en nedgång. Fenomenet har inte bara varit knutet till byalag. Det är typiskt för all verksamhet som bygger på ideella insatser.

När ett midsommarfirandet i en av Moras byar måste ställas in på grund av att folket i byn inte vill ställa upp och jobba för saken, blir ändå den bristande idealiteten plötsligt väldigt tydlig.

Ungefär som när en idrottsförening tvingas upphöra med sin ungdomsverksamhet på grund av ledarbrist, inte sällan orsakad av att barnens föräldrar inte kan eller vill ställa upp på alla de uppdrag som måste skötas för att föreningen ska fungera.

Jag hör föreningsfolk i min egen ålder, jag fyller 60 nästa gång, beklaga sig över den klena uppställningen från den yngre generationen. Ofta får jag höra att folk ska ha betalt för att engagera sig, trots att det gäller att stötta den egna dottern eller sonen.

Påståendet har säkert en viss sanningshalt, men på det hela taget är det fortfarande en imponerande insats som utförs på ideell basis. Den ideella sektorn i Dalarna är fortfarande en tillgång som vi kan känna både glädje och stolthet över. Den är dessutom helt livsnödvändig för att föreningslivet ska överleva och samhället fungera.

Men då och då inträffar det som nu sker i Morkarlby. Inte alltid behöver utfallet bli så drastiskt som i Mora, men visst händer det att föreningar upphör och aktiviteter som pågått i generationer avvecklas för att kanske aldrig mer återuppstå.

I bland är utvecklingen dessvärre också ett resultat av att vi som jobbat styrelser och sektioner inte haft förmåga att i tid upptäcka vad som händer omkring oss. Vi sitter på våra sammanträden och irriterar oss över andras bristande engagemang, i stället för att inta en ödmjukare syn till omgivningens intresse av att vilja förändra arbetet i föreningen.

Att det finns engagemang och nytänkande bevisas inte minst genom alla de intresseföreningar och utvecklingsgrupper som bildats under den senaste tioårsperioden.

Många av dem är numera kommunens förlängda arm i Dalarnas byar. Där kommunens resurser inte längre räcker, tar intresseföreningen över med vitala och kreativa människor i ledningsfunktioner.

Jag är övertygad om att ideellt arbete också i framtiden blir basen i föreningslivet i länet. Men avgörande för framgången blir vår egen insats. Vill vi påverka vår utveckling i hembyn måste vi hjälpas åt, utan tanke på att belönas med pengar.

Tillsammans kan vi uträtta fantastiska saker, till glädje för för oss själva och och våra medmänniskor.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons