Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Kvinnors rätt att köra bil kan bryta Saudiarabiens oljeförbannelse

Annons
Den 24 juni fick saudiska kvinnor rätt att sätta sig bakom ratten. Foto: Sofia Eriksson/TT.

Det kommer leda till brist på oskulder! Kvinnor har ju bara halva hjärnkapaciteten!, lät det från motståndarläktaren.

Men från och med den 24 juni får saudiska kvinnor sätta sig vid ratten för att köra bil på Riyadhs gator.

Den unge kronprinsen Mohammed bin Salman lanserade under 2016 det ekonomiska reformprogrammet “Vision 2030” för att diversifiera den saudiska ekonomin. Med det har en rad sociala och religiösa reformer följt.

Saudiarabien förändras nu fort. Landet är det i särklass mäktigaste i arabvärlden och inhyser två av den muslimska världens heligaste platser - Mecka och Medina. I dag kommer 80 procent av landets intäkter från olja, vilket gör landet känsligt.

Saudiarabien är något av en anomali i världsekonomin. Arbetskraften består av billiga utländska arbetare och inhemska arbetare med dålig utbildning.

Men Saudiarabien går mot en utvecklingsfälla: Landet saknar kompetens att tillverka varor som är attraktiva på den globala marknaden, samtidigt som storskalig industrialisering är för dyr.

Att få kvinnorna i arbete för att konkurrera ut de utländska arbetarna är ännu ett steg i reformagendan.

Och av många utmålas bin Salman som en ungdom som slåss mot den korrupta eliten.

Men även om bin Salman verkar för liberala reformer är han knappast liberal. Människor tystas, oliktänkande fängslas - paradoxalt nog kvinnorättskämpar - och antalet avrättningar har stigit.

Bin Salman upprör många, inte minst de religiösa fundamentalisterna i staten. Kronprinsen har genom sin reformagenda valt att luta sig mot den unga befolkningen. Eftersom femtio procent av befolkningen är under 25 år är det kanske inte helt orimligt. Men på toppen är han relativt ensam.

Saudiska kvinnors nyfunna frihet är glädjande, och nödvändig för att landet ska växa och undvika oljans förbannelse. Men snabba reformer i ett land där folk levt under religiöst förtryck kan slå tillbaka i form av terrordåd eller uppror. Dessutom har han valt att alienera landets eliter. Med det saudiska folket vill ha reformer, och kronprinsen lyssnar till folket. Det kan knappast vara dåligt.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Emma Jaenson

Mer läsning

Annons