Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Jaenson: Därför borde småföretagandet bli en valfråga - Dalarnas bruksorter släpar efter

Annons
Foto: Mikael Hellsten

Nyligen släppte Svenskt näringsliv en rapport om företagsamheten i Dalarna. Enligt rapporten räknas en person som företagsam om personen antingen har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag, eller är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Nästan 24000 personer i Dalarna räknas som företagsamma varav mer än en femtedel (22,4 procent) är över 64 år. Det innebär att drygt 5000 företagsamma kullor och dalkarlar inom privat sektor kommer behöva tillsättas inom de närmaste åren.

Andelen nyföretagare har dessvärre minskat det senaste året, och är den lägsta på fyra år. Bland kommunernas företagsamhet ligger Malung-Sälen i topp och Ludvika och Borlänge i botten.

Siffrorna bör tas på allvar. Ett generationsskifte är nödvändigt för småföretagens överlevnad, och vi vet att just småföretag är de viktigaste jobbskaparna!

I dagsläget är knappt en av tjugo unga personer mellan 16-34 år i länet företagsamma. Och enligt Tillväxtverkets senaste Entreprenörsbarometer uppger endast en tredjedel att de är intresserade att driva företag framför att vara anställd.

Arbetslivet som entreprenör kan ju bland annat sakna den trygghet som en fast anställning innebär, med förmåner som sjuk- och föräldraförsäkringar samt semester...

Men bristen på företagslusta har flera orsaker. Ett brett lager av regelkrångel och skattetryck och -byråkrati stryper så klart varje kreativ själs innovationslusta. För att göra företagande attraktivt krävs att det är någorlunda smidigt att kunna starta eller bedriva privat verksamhet över huvud taget.

En annan aspekt är samhällets attityd gentemot företagande. Den klassiska näringslivsidkaren som en girigbuk, enbart ute efter egen vinning är knappast en charmig stereotyp – retorik som varit som tydlig i diskussionen kring välfärdsföretagare.

Företagandet är tätt sammanlänkat med Dalarnas fortsatta livskraft. Genom att underlätta för företagande räddar man inte bara småföretagen i Dalarna utan skapar också mer välstånd och välfärd inom länet.

Fler unga måste se företagande som ett framtidsalternativ. Det är ju trots allt så att företagande drivs av engagemang och en vilja att utveckla. I dag är cirka 80 procent av alla företag fåmansföretag och det är förödande för Dalarna om dessa försvinner.

Företagsamheten är en viktig fråga som är avgörande för Dalarnas framtid och som bör komma högre upp på dagordningen inför valet.

Mer läsning

Annons