Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: Propagandan är vedervärdig – och visar att främlingsfientlighet är en kapplöpning mot avgrunden

Annons
Emma Høen Bustos är ledarskribent (vik.) på oberoende liberala Dalarnas Tidningar.

Hösten 2015 kulminerade år av interna strider och maktkamper mellan SD och ungdomsförbundet SDU med att partiet helt enkelt gjorde sig av med SDU och uteslöt ledningen ur partiet.

De SDU:are som inte ansågs tillräckligt rumsrena för moderpartiets nya framtoning drog sig tillbaka, samlade krafter och har nu återvänt i form av det nystartade partiet Alternativ för Sverige (AfS), ett nationalistiskt och högerpopulistiskt parti.

Partiet leds av Gustav Kasselstrand, tidigare SDU-bas. Ett flertal tidigare tunga SD-namn kandiderar för AfS i årets riksdagsval, bland dem tidigare partiledaren Mikael Jansson.

AfS retorik känns igen från andra högerextrema rörelser i Europa. Sverige är "på ruinens brant". Islamister har "infiltrerat vårt samhälle". Till och med SD har blivit en del av det korrumperade "etablissemanget".

Värst är det när rasbiologiska tendenser lyser igenom, som när man pratar om det ”folkutbyte” som skett ”bakom ryggen på svenskarna” som snart riskerar att vara ”i minoritet”.

För att motverka "folkutbytet" vill man införa ett omedelbart asylstopp och inleda en "aktiv återvandringspolitik” för en rad kategorier av invandrare. Sammanlagt rör det sig om en halv miljon människor som AfS anser bör avlägsnas, fem procent av Sveriges befolkning.

Politiken marknadsförs nu i en nationell kampanj där man har skapat ett fiktivt ”Återvandringsverk”. Med en variant av Migrationsverkets logotyp och en broschyr med titeln ”Information till dig som ska återvandra” sprider man nu sin propaganda till brevlådor runtom i landet.

Broschyren vänder sig till ”den som berörs av återvandringen”. Där står bland annat att ”samtliga uppehållstillstånd och medborgarskap som utdelats sedan år 2000 kommer att omprövas” och att man måste ”kunna visa att du är en avgörande tillgång och inte en belastning”.

Inget tyder på att AfS när större framgångar i valet. Men det är ändå viktigt att notera det som nu sker till höger om SD.

Högerextrema krafter grundar sig alltid i missnöje och kommer aldrig att nöja sig med moderata alternativ, om nu SD kan räknas som ett sådant. Släpps SD in i den politiska värmen – och partiets unkna nationalism normaliseras – kommer AfS eller något annat utbrytarparti att fortsätta förskjuta det politiska samtalet åt det främlingsfientliga hållet.

Alternativ för Sverige bör tjäna som en påminnelse till partier som M och KD – och dess väljare – om vilka krafter man göder om man bidrar till att göra SD mer rumsrent. Främlingsfientlighet blir lätt en kapplöpning mot den bruna avgrunden. Det är ovärdigt ett land som Sverige.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Emma Høen Bustos

Mer läsning

Annons