Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma Høen Bustos: Bakom krispaketet till bönderna döljs en obekväm sanning – jordbruket är illa rustat

Annons
Emma Høen Bustos är ledarskribent (vik.) på oberoende liberala Dalarnas Tidningar.

Tidigare i dag presenterade regeringen ett krispaket på drygt 1,2 miljarder kronor till de lantbrukare som har drabbats av vårens och sommarens extrema torka. Pengarna kommer framförallt att användas till att täcka upp för de ökade foderkostnader som följt som en konsekvens av torkan.

Det råder ingen tvivel om att torkan har haft stora konsekvenser för Sveriges lantbrukare. Missväxten har orsakat brist på bete och foder i hela landet, vilket innebär höga kostnader för de bönder som tvingas importera eller köpa dyrt grovfoder. För de bönder som inte har råd är nödslakt den enda utvägen. Och köerna till slakterierna är rekordlånga.

Många är oroliga – inte bara för sina djur men för sina gårdars framtid.

Klart är att mycket står på spel denna sommar, så även för partierna som rustar för höstens valkampanj. Kapplöpningen om att stödja bönderna pågår för fullt.

Vid en extrem situation som denna vore något annat än ett krispaket orimligt. Att låta bönder som har blivit tagna på sängen av det extrema vädret så hastigt mista sina gårdar vore en alltför stor förlust – inte bara för individerna, utan också för Sverige. Men när dammet har lagt sig och den omedelbara krisen är avvärjd måste vi uppmärksamma elefanten i rummet: Svenskt jordbruk klarar inte av att stå på egna ben. Varken i kris eller välstånd.

LÄS ÄVEN:

Emma Høen Bustos: Tröttsamma politikerfloskler släcker inga bränder – som tur är briljerar svenska folket i krishantering

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) menar att regeringen med krispaketet "ger lantbrukarna bättre förutsättningar att hantera denna svåra situation". Och visst är den dryga krismiljarden välbehövlig. Men jämfört med de tunga subventioner som årligen delas ut till svenska bönder är det småpengar.

Om EU:s jordbrukspolitik avskaffades skulle det svenska jordbruket nära nog utplånas. Det är inte hållbart.

Årets sommar är en försmak på vad som väntar. Faktum är att många bönder har haft problem med torka och missväxt de senaste tre åren. Precis som med andra branscher måste även jordbruket anpassa sig efter en förändrad verklighet. Vi kommer inte att ha råd att betala ut krispaket varje sommar.

Regeringen har meddelat att krispaketet kommer att utformas i dialog med branschaktörer så att medlen kan inriktas där de gör störst nytta. Samtliga parter bör ta detta tillfälle i akt att påbörja en diskussion om att anpassa och ställa om jordbruket till en lönsam och hållbar industri rustad för ett varmare och torrare klimat.

Människans anpassningsbarhet är vår främsta tillgång. Vi är innovativa, nyfikna och drivna. Vår grundbultade tilltro till vår egen förmåga att utveckla och förbättra har tagit oss till månen, byggt skyskrapor och skapat ett välstånd som våra förfäder aldrig kunnat drömma om.

Att subventionera industrier som har en nyckelroll för vår självförsörjning kan låta bra, men riskerar i praktiken att hindra och fördröja nödvändiga omställningsprocesser och innovativa åtgärder. Genom att hålla svenska bönder under armarna riskerar vi i värsta fall att finansiera lantbrukets självdöd.

LÄS ÄVEN:

Fler ledare och krönikor av Emma Høen Bustos

Mer läsning

Annons