Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ehrling: Svår åldersnoja väntar om inte Löfven lyckas nå ut till unga

Artikel 4 av 4
S-kongressen 2017
Visa alla artiklar

Nyss avslutades Socialdemokraternas partikongress i Göteborg. Ledarskribent Gabriel Ehrling har bevakat förhandlingarna på plats.

Annons

När de 350 ombuden och ungefär 1000 samlade socialdemokraterna i går lämnade kongressen i Göteborg så var det med bedräglig framtidstro.

Visst leds landet av en socialdemokrat, men verkligheten tycks obönhörligen vara på väg att komma ikapp det gamla maktpartiet. Dramatiken i detta framgår inte minst vid en närmare studie av SCB:s senaste stora partisympatiundersökning från november i fjol.

Bland människor 75 år och äldre samlar S drygt 42 procent – det är som i fornstora dagar. Men i ålderskategorin 18-24 år, de som röstar för första eller andra gången, och som kommer att göra det även om 30 och 40 år, skrapar man inte ens ihop 23 procent.

Inga större opinionsmätningar har heller pekat på annat än att S går mot ett valresultat som är lika dåligt – eller sämre – än de kring 30 procents väljarstöd man haft i valen 2010 och 2014. Och kom ihåg att detta betraktats som "katastrofnivåer".

Många av de partiaktiva som samlades i Göteborg tror att S är på väg tillbaka mot de 40-45 procent den socialdemokratiska självbilden säger att man "ska" ha. Men verkligheten ligger närmare det Ekots inrikespolitiska kommentator Tomas Ramberg spådde i förra veckan: att nästa års val mycket väl kan bli S sämsta sedan demokratins införande.

Bilden att väljarna dör ifrån S förstärks av hur tåligt de anpassar sig efter partiledning. Ja, stundtals tycks väljarstödet oberoende av vad partiet faktiskt gör. Hur ska man annars förklara S snabba omvandling från Mona Sahlin och en, även med svenska mått mätt, radikal retorik kring jämställdhet och hbtq-frågor, till Stefan Löfvens närmast auktoritära budskap med "flyktingpaus", "ordning" och "plikt" som centrala inslag?

Fredagens terrorattentat kom så klart att prägla S-kongressen där inte ens flyktingfrågan blev särskilt het. "Solidaritet" må vara en fin paroll, men i S är inget finare än regeringsmakten.

Partistrategin tycks gå ut på att göra "vinstjakten" i välfärden till en central valfråga. Detta trots att statliga Konkurrensverket visat att "problemet" med "övervinster" i privatägd välfärdsverksamhet är en politiskt konstruerad myt. Men det är så klart bekvämt för S att rya om "storföretag", på partiets vis i opposition mot det samhälle man i stor utsträckning skapat och än i dag har makten över.

När Metallbasen Stefan Löfven lanserades som partiordförande var det som ledaren som – efter Håkan Juholts uppenbara oförmåga att hantera uppdraget – skulle få saker gjort. Förhandlaren Löfven skulle få ta fram lösningar, även i situationer där parter står långt ifrån varandra. Han var något politiken dessförinnan saknat.

Den första tiden var också full av anspråk. Efter ett halvår som partiledare gick Löfven fram med löftet om en "ny affärsplan för Sverige". Sverige skulle, under Löfvens ledning, också mejsla fram en "Global Deal" (global överenskommelse) där samhälle, arbetsköpare och arbetstagare – över hela världen! – skulle förenas kring social dialog och bättre villkor på arbetsmarknaden (hittills har det blivit en konferens i New York).

Men trots att Löfven – förstås, och liksom alla andra – snabbt trasslade in sig i realpolitikens nät så är det interna förtroendet grundmurat. Han är, trots allt, och tack och lov, ingen Håkan Juholt.

Det är också klokt att ha respekt för att S främsta gren i någon mån ändå alltid har varit förmågan att i pragmatisk anda göra så lite skada som möjligt vid makten. Och där är Stefan Löfven inte så tokig. Än.

Den färdigheten är heller inte oviktig när människor kliver in bakom valbåsen. Och det går trots allt väsentligt sämre för Anna Kinberg Batra (M).

LÄS ÄVEN:

Ehrling: Terrorattacken gav S-kongressens trygghetstema en ny smärtsam innebörd

Ehrling: Plötsligt blev det väldigt trångt för Kinberg Batra mellan Löfven och Åkesson

Ehrling: När ska S inse att mer stat inte räddar landsbygden?

Alla artiklar i
S-kongressen 2017
Annons