Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen region är nästa steg

/
  • Anders Ahlgren (C), tidigare ordförande, och Leif Nilsson (S), nuvarande ordförande, har båda stångat sina pannor blodiga i regionfrågan. Nu läggs frågan mer eller mindre i malpåse. Men varför inte i stället Dalarna som egen region?

Annons

Leif Nilsson (S), regionordförande i Dalarna och kommunalråd i Smedjebacken, är uppgiven (artikel i dt i går) om möjligheterna att få till en region där Dalarna är en av flera parter.

En viktig anledning till att det har varit så svårt att få till en Svealandsregion hör samman med att nästan alla berörda ser fler problem än fördelar med en storregion. Dessutom, men det förtiger gärna politikerna, är alla i grunden överens om att det är Stockholm och Mälardalen som är regionens verkliga magnet och tillväxtfaktor. Vad som skapas vid sidan av kommer att förbli bli ett surrogat.

Precis som Leif Nilsson mycket riktigt noterar, finns det även en uppenbar risk för att avståndet mellan beslutande politiker och väljare ökar om besluten fattas i en regionriksdag gemensam för flera regioner/län. Både möjligheten till påverkan och inflytande försämras. I förlängningen innebär en sådan organisation också en uppenbar risk för att intresset för politik och demokrati minskar.

Tidningen delar regionordförandens uppfattning att samarbetet mellan olika län kan fungera genom avtal i de frågor där det finns gemensamma intressen, som om utbildning, sjukvård och infrastruktur. En alternativ lösning är att Dalarna gör som några andra län, nämligen ansöker att få bli en egen region. Det vore också ett intressant test av Dalarnas varumärke.

Mer läsning

Annons