Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Effektiv hjärntvätt

Annons

I dag blir det paus i äldreomsorgsfrågan och jag vill tacka för alla de brev och telefonsamtal jag fått. Långt ifrån alla reaktioner kan redovisas. De allra flesta uttrycker vanmakt över situationen och de flesta förespråkar ålderdomshem och varnar för den dödande ensamheten. Inte minst det faktum att till och med 25-åringar nu ställer sig i kö för serviceboende gör att jag hoppas att politikerna tar reaktionerna på allvar.

Resten av spalten tänkte jag ägna åt något som också är kusligt fast på ett helt annat sätt - schlagerfestivalen.

Årets fem första månader är en enda lång melodifestival. Plågan inleds strax efter nyår med att förra årets festival "analyseras" och sedan ska det spekuleras om den kommande. Så följer förhandstittar och presentationer av de uttagningar som ska äga rum och vareviga lördag lägger detta elände beslag på bästa sändningstid.

Det hävdas från förståsigpåare att schlagertävlingen aldrig varit populärare. Det är inte sant. Jag tror att det handlar om hjärntvätt.

Det går ju inte att komma undan. Även vardagskvällar förväntas vi bänka oss för att se andra länders bidrag och rösta ska vi ju alla. Symbiosen mellan kvällstidningarna och tv gör att någon sorts masspsykos äger rum. Är Stenmarck mobbad och ska han uppträda naken? Sedan den eviga diskussionen om rätt låt vann.

I mitten på 70-talet betraktades melodifestivalen i vänsterkretsar som något katten släpat in. Det demonstrerades och man hävdade till och med att en musikrevolution var på gång. Det känns verkligen som en storm i ett vattenglas om man jämför med dagens situation. Då, 1975, var det en enda svensk final och sedan var det den stora europeiska finalen. Protesterna och den höga avgift Sverige fick betala ledde till att Sverige inte deltog 1976. Jag hittade en gammal tidning för ett tag sedan. Det var ett exemplar av dåvarande Bergslagsposten Dalas tv-tidning, vecka 7 år 1975. På förstasidan fanns hela startfältet inför den svenska finalen:

1. Den gamla juke-boxen

2. Åh! Juicy

3. Ska vi plocka körsbär i min trädgård

4. Lady Antoinette

5. Jenny, Jenny

6. Rockin' and reelin'

7. Bang en boomerang

8. Michelangelo

9. Som min vän

10. Sången lär ha vingar

Hälften av dessa låtar kan jag ganska bra och några kan jag nynna en melodislinga ur. Med andra ord, det var hjärntvätt även på den tiden men då kom det åtminstone en motreaktion.

Mer läsning

Annons