Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumburken ger överviktiga barn

Annons

den 16 december 2005

I början av veckan kom en undersökning från Statistiska Centralbyrån (SCB) som visar att tv upptar väldigt många timmar av våra ungdomars vardagsliv. SCB har undersökt tv-tittandet i åldrarna 10-18 år bland 3000 barn och ungdomar.

Nästan vart fjärde barn (23 procent) i åldern 10-12 år tittar på tv tre timmar eller mer varje vardag. Och ju äldre desto mer tv-tittande. Bland 13-15-åringarna tittar nästan var tredje mer än tre timmar, 31 procent av pojkarna och 32 procent av flickorna. Här råder alltså jämställdhet!

Men när ungdomarna kommit upp i 16-18-årsåldern tittar 35 procent av pojkarna i mer än tre timmar medan flickorna är kvar på 32.

Det finns inte heller några skillnader beroende på var i landet man bor. Däremot spelar familjens ekonomi en viss roll. Ju bättre ekonomi, desto mindre tv-tittande ägnar sig barnen åt. Barn till ensamstående tittar också mer och viss skillnad finns också mellan arbetarhushåll och tjänstemannahushåll. I arbetarhushållet tittar barnen mer på tv.

När tv:n gjorde sitt segertåg över Sverige, var det frågan om en riktig statuspryl. En tv-apparat som kostade 900 kronor 1960, skulle i dag ha kostat 9017 kronor. Relativt sett har alltså apparaterna blivit otroligt billiga. För några hundralappar kan man få en tv som dessutom har en inbyggd dvd-spelare.

Under de första årens debatt handlade det mest om att vi blev fördummade av att titta på tv. Det handlade bara om att passivt låta sig matas utan att göra egna analyser och dra egna slutsatser.

Så småningom försvann epitetet dumburken och man trodde att nyhetens behag skulle gå över och tittandet skulle minska. Men så kom ytterligare en kanal plus färg och då ökade tittandet igen.

När veckotidningar och serietidningarna kom, varnades för att den goda litteraturen skulle glömmas bort. Så blev det inte. Det viktiga var att barnen läste och när vanan att läsa etablerats, fick skräplitteraturen ge vika för den goda.

Men när det gäller tv-tittande är det inte samma sak. SCB har tyvärr inte undersökt vad barnen tittar på. Läsning är en aktiv handling och tv-tittande är passivt. Många barn har ju en egen tv på rummet och föräldrarna har säkert inte full koll på vad barnen tittar på och när de tittar. Man vet att barn som ser mycket våld på tv också blir aggressiva plus att sena tv-kvällar kan ge sömnrubbningar.

Men om man på 60-talet mest varnade för fördumning, finns det i dag ännu ett hot, nämligen stillasittande och därmed övervikt.

Om man sedan lägger antalet timmar framför datorn till tv-timmarna, ökar stillasittandet. Ytterst ansvariga är naturligtvis föräldrarna. Många trötta och stressade föräldrar använder tv:n som barnvakt för att få andrum. Detta har det varnats för i decennier.

Vem har lösingen på detta problem, som till och med kan vara större än vi anar, om cirka tio år?

KARIN ROSENCRANTZ BERGDAHL

Mer läsning

Annons