Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duell som gav mersmak

/
  • Kortdebatt. Mona Sahlin och Fredrik Reinfledt möttes i första tv-debatt i går kväll. Den visade både på samförstånd skiljelinjer i politiken. Debatten leddes av Aktuellts Jarl Alfredius.

Annons

Tonen, låt vara att det är riskabelt att dra långtgående slutsatser av deras första korta diskussion inför tv-publik, kommer sannolikt också att bli en annan än den vi vande oss vid när Göran Persson förde socialdemokraternas talan i debatten med Fredrik Reinfeldt.

Den i all hast arrangerade Aktuelltdebatten blev i allt väsentligt en snabbgenomgång av Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldts inställning i dag till de frågor som aktualiserades i valrörelsen i höstas. Jobben, klimatfrågan, familjepolitiken och skolan blev de samhällssektorer som kom att beröras i diskussionen.

Kring arbetsmarknadspolitiken kunde debattörerna enas kring konstaterandet att a-kassan och dess ersättningsnivåer förmodligen blir en huvudfråga också i valrörelsen 2010. Fredrik Reinfeldt försvarade de förändringar som regeringen gjort och Mona Sahlin lovade att oppositionen skulle komma med ett genomtänkt alternativ.

I fråga om allvaret i klimatfrågan fanns ingen oenighet i sak, men däremot skiljaktiga uppfattningar om hur Sverige ska agera. Sahlin vill att Sverige ska vara pådrivande och visa omvärlden vad som går att göra, medan Fredrik Reinfeldt ser Sveriges roll som pådrivande inom ramen för EU:s klimatpolitik och i förhållande till USA, Kina och Indien, exempelvis.

Utbildningsfrågan förefaller inte heller erbjuda någon större konflikt. Möjligen kring vuxnas tillgång till studier och i synen på i vilken åldersgrupp som betyg behövs i skolan. Men de förändringar som behövs på skolans område torde knappast bli en fråga med sprängkraft i nästa valrörelse.

Det kommer säkert familjepolitiken att bli. Åtminstone delar av den. Mona Sahlin och socialdemokraterna gillar inte vårdnadsbidraget. Statsministern pressades av Mona Sahlin att ge upp denna del av familjepolitiken, men statsministern var snabb med att parera frågan genom att hänvisa till uppgörelsen i regeringen kring familjepolitiken.

Socialdemokraternas partiledarskifte kommer definitivt att vitalisera den politiska debatten. Det var lätt att upplea under den relativt korta diskussionen i går kväll. Allt sedan valet är det i huvudsak LO som fört oppositionens talan mot regeringen. Mona Sahlin är visserligen alldeles ny som partiledare, men hon har mångårig rutin att falla tillbaka på och blir definitivt en tuff motståndare i fortsatta debatter med landets statsminister.

Att Reinfeldts och Sahlins åsikter ofta sammanfaller, skapar, märkligt nog, ändå en spänst i debatten.

Mer läsning

Annons