Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömjobb och statusyrken

Annons

Ambassadör, läkare och jurist, se där en trio yrken som har högst status i svenskens ögon. Så tycker vi i dag och ungefär så tyckte vi även för 50 år sedan. Det har Ylva Ulfsdotter Eriksson, forskare vid Göteborgs universitet kommit fram till.

Men betraktas då dessa tre yrken som drömjobb? Nej, inte i unga människors ögon. Ungdomarna vill ha jobb där de syns och blir bekräftade, bartender, fotograf, designer eller journalist, står högt i kurs men betraktas alltså inte som statusyrken.

För 50 år sedan fanns inte proffsidrottsman eller datakonsult med på listan av naturliga skäl. Datakonsulten finns på 14:e plats men det märkliga är att yrket alltså har hög status men få vet vad datakonsulten egentligen sysslar med.

Den som läser platsannonserna kan också läsa mellan raderna vilken status yrket har. Ams exempelvis beskriver lågstatusyrken mer lättillgängligt men om en jurist efterfrågas blir språket mer högtravande.

De tre sista platserna i 100-listan omfattar städerska, gatuköksbiträde och diskare på sista plats. Men om dessa istället benämnts lokalvårdare, snabbmatsservitör och köksredskapssanerare hade de kanske hamnat högre på listan?

Osökt minns vi grindstängaren vid SJ, som i telefonkatalogen ståtade med titeln "vägöverjärnvägskontrollör".

(KRB)

Mer läsning

Annons