Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Direktörerna ger Persson draghjälp

Annons

den 8 mars 2006

Den pågående rättegången mot Skandias förre vd Lars-Eric Petersson och turerna kring direktörernas bonusprogram ger nämligen de socialdemokratiska valtaktikerna mer hjälp än någon av de egna kampanjerna.

I går var det dalkarlen och grängesbergaren Lars Ramqvists tur att höras som vittne i rättegången. Ramqvist, en av landets tyngsta företrädare för näringslivet och Skandias förre styrelseordförande, var själv länge misstänkt för brott i Skandiahärvan. Men åklagaren valde till sist att lägga ner förundersökningen.

Under tisdagen hördes Ramqvist om sin och styrelsens roll när det gäller bonusprogrammen. Enligt den åtalade Lars-Erik Peterssons uppfattning var det Skandiastyrelsen som beslutade att låta bonusprogrammet rulla på utan begränsningar.

Men Lars Ramqvist ställer sig frågande till sådana påståenden. Han hävdar att han inte känt till något styrelsebeslut med denna innebörd. Vi delges uppfattningen att direktörerna lyckats med konststycket att gå runt styrelsen i sin iver att berika sig själva.

Rättegången ska förhoppningsvis ge oss svaret om något sådant varit möjligt, trots en styrelse med professionella ledamöter, vana vid att leda stora företag och med en övertygande insyn i regelsystemet.

Den pågående rättegången är visserligen enbart en del av den omfattande Skandiaaffären. Men den bild som tonar fram under rättegångsdagarna avslöjar hur kapitalistiska spelregler utnyttjas på ett sätt som ter sig främmande för de flesta människor.

Rättegången ger ny näring åt den viktiga debatten om nödvändigheten av en företagsamhet där de främsta företrädarna inser sitt ansvar som företagsledare och representanter för näringslivet.

Vårt land är inte betjänt av direktörer som främjar system och en girighet som passerat alla anständighetsgränser.

Förhoppningsvis, men utfallet kan inte garanteras , blir rättegången mot Lars-Eric Petersson en vändpunkt i synen på bonusprogram som det yttersta av belöningssystem. Politiskt noterar vi att varken borgerliga eller socialistiska politiker försvarar de giriga företagsledarna.

Men det är socialdemokrater och vänsterpartister som kommer att dra politisk nytta av och se till att skådespelet i rättegången blir bränsle på brasan i valrörelsen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons