Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det ser onekligen bra ut för alliansen"

Annons

4 juli 2006

När centern tidigare i föreslog förändringar i arbetsrätten för att underlätta anställningar av arbetslösa ungdomar, gick fackföreningsrörelsen i taket. Facket påtog sig uppgiften att torpedera förslaget, bland annat med argumentet att otrygga anställningsformer genom slopad lag om anställningsskydd, las, skulle undanröja de ungas möjlighet att skaffa eget boende och bilda familj.

Centerledaren Maud Olofsson, som i helgen deltog i Tällberg Forum, är irriterad över LO-fackets idiotförklaring av centerns utspel.

- Det bekymrar mig att facket inte vill ge stöd åt landets ungdomar. Men inställningen bara stärker mig i uppfattningen att svensk fackföreningsrörelse bryr sig bara om dem som har jobb. De struntar i dem som saknar arbete.

Det är ingen nådig kritik?

- Nej, men se dig om, se hur det ser ut. Alla känner vi någon ungdom eller vuxen som är utan arbete. Men LO-fackens uppgift tycks vara att endast värna dem som har ett arbete. Deras intresse tycks inte omfatta den miljon som går arbetslösa, de 51000 ungdomar som inte får något arbete eller den dryga halvmiljon människor som skickas i förtidspension.

- Se vad som händer i Danmark, där ett flexibelt system medverkar till en ökad rörlighet på arbetsmarknaden, men där det också finns en trygghet om du inte får behålla jobbet.

Vilket ansvar har centern?

- Att dels peka på bristerna i samhället, dels ge konkreta förslag om om hur hur vi kan underlätta för ett företagande som skapar nya jobb. Vi vill yfta fram småföretagandet i jakten på nya jobb. Bättre villkor för småföretagarna ger ny livskraft och jobb både på landsbygden och i städerna.

Vilka jobb?

- Ta exempelvis de möjligheter som skapas när vi ställer om samhället för en nytt energi- och miljötänkandet. Nödvändig forskning och utveckling kommer att skapa ökade förutsättningar för kreativa lösningar. Den nya tekniken skapar i sin tur både företag och sysselsättning. Omställningen till förnyelsebar energi skapar tillväxt.

Apropå energi - hur har medlemmarna reagerat över centerns nya nya synsätt på kärnkrafen?

- Eftersom vi fortfarande är emot kärnkraft, men samtidigt vill avdramatisera avvecklingsdiskussionen, var det inget svårt beslut att ansluta sig till alliansens gemensamma hållning. Reaktionerna från medlemmarna tyder enbart på att bedömningen var riktig. Jag tror också att Göran Persson skulle göra alliansen sällskap om det inte vore val i höst.

Hur ska centern få ökat stöd i storstäderna?

- Genom att visa att vår politik om jobb, välfärd, miljö och energi står för ett nytänkande. Vi måste kunna visa att landet behöver både städer och landsbygd, att det finns ett ömsesidigt beroende.

Låter i enklaste laget... - Vi har ett omfattande storstadsprogram som konkret visar hur vi vill utveckla de stora städerna både när det gäller jobb, kommunikationer och välfärd. Samtigt markerar vi tydligt att utvecklingen av staden inte får gå ut över landsbygden.

- Det får inte bli så att Dalarna lever upp bara under sommaren när upplevelse och rekreation lockar stockholmarna till Dalarnas byar. Ica- och konsumbutiken, liksom annan service, måste finnas här under hela året.

Vilka frågor återstår att lösa inom alliansen före valet?

- Jag tycker att vi kommit väldigt långt, utan att någon av parterna blivit överkörd. Jag hoppas också att vi ska hitta bra lösningar när det gäller familjepolitiken och synen på fastighetsskatten.

Vilken fråga tror du avgör valet?

- Jag tror att arbetslösheten och välfärden tar överhanden i valrörelsens slutspurt. Arbetslösheten därför att de flesta av oss känner någon som saknar jobb och välfärden för att de berör så många, inte minst alla de 40-talister som redan efterfrågar bättre alternativ än dem som står till buds i dag.

- Vi vill se flera aktörer, både privata och kooperativa, i genomförandet av av äldrevården. Men den ska vara offentligt finansierad.

Tänker du ofta på att du kan bli minister i en borgerlig regering?

- Det ser onekligen bra ut för alliansens möjligheter att överta makten. Men som centerpartist hyllar jag Gunnar Hedlund bevingade uttryck: "Sälj inte skinnet innan björnen är skjuten!"

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons