Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det bra med EU är gratis

/

Annons

Den här krönikan är skriven med ett uttryck i huvudet: "Den ena handen vet inte vad den andra gör." 

Två svenska fiskare fick 4,7 miljoner kronor från EU för att skrota sin båt. Fiskarna använde pengarna till att köpa en ny båt, som de döpte till samma sak som den gamla. Sedan kunde de fortsätta att fiska.

Ingen skam över min konfirmationspräst, men jag visste inte att det där uttrycket om händerna kom från Bergspredikan. "När du ger allmosor, låt då inte vänstra handen veta vad den högra gör. Ge din allmosa i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig."

EU:s fiskefond köpte upp 17000 ton fisk och skaldjur – bara för att förstöra alltsammans. För att hålla fiskeindustrin under armarna har EU bestämt lägstapriser.

När priserna är lägre än en fastställd nivå går EU in och stödköper. Men fisk och skaldjur som köps på detta sätt måste tas bort från marknaden och destrueras. Alltså slängas som fiskrens och avfall.

Under åren 1994–2006 spenderade EU en dryg miljard kronor på att subventionera fiskebåtar som fiskar i icke-EU-vatten. Skattebetalarna subventionerar alltså först båtarna som fiskar ut världshaven – och sedan köper skattebetalarna upp delar av fångsten för att förstöra den. Allt för att hålla fiskeindustrin under armarna, så att den fortsätter stötta politikerna.

Henry David Thoreau kunde sin Bergspredikan bättre än jag när han skrev Skogsliv vid Walden.

"Min ursäkt för att jag själv aldrig håller föredrag mot tobaksmissbruket är att jag aldrig själv har tuggat tobak; det är ett straff som reformerade tobakstuggare ha att avtjäna; å andra sidan har jag tuggat en del saker, som jag skulle kunna hålla föredrag om. Om du någonsin skulle lockas in bland dessa reformatorer, låt då inte din vänstra hand veta vad din högra gör, ty det är verkligen inte värt att veta."

I mars 2013 röstade Europaparlamentet igenom subventioner av tobaksindustrin, med röstsiffrorna 348 mot 270.

Två veckor tidigare debatterade samma parlament åtgärder för att stoppa rökning, inklusive massiva informationskampanjer.

Den senaste kampanjen kostar 260 miljoner kronor. Subventionerna till tobaksindustrin var 2,5 miljarder kronor 2010.

"Den ena handen vet precis vad det är som den andra gör" sjunger Blå Tåget i den låt som blivit mer känd som Staten & Kapitalet.

Om 99 dagar är det val till Europaparlamentet. Tänk om valrörelsen handlade om det där tjusiga ordet jag lärde mig för 20 år sedan – subsidiaritetsprincipen.

Ni vet den som säger att beslut skulle fattas så nära medborgarna som möjligt, och bara när det var nödvändigt i Bryssels korridorer. Som europaparlamentarikern Christofer Fjellner konstaterat:

"Det som är bra med EU är gratis, men det som är dåligt är hur dyrt som helst."

Mer läsning

Annons