Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den inbillade guden

/

Annons

Nordkoreanska medier har i åratal försökt att måla upp hans födelse och liv som en saga. På de pastellfärgade bilderna står han rakryggad och ser ner på sina undersåtar. Han beskrevs av den nordkoreanska propagandamaskinen bland annat som världens främste poet, en modeikon och jetflygplanspilot. I lördags dog han 69 år gammal i hjärtinfarkt.

I själva verket var Kim Jong Ils livsgärning en mardröm för tusentals förtryckta nordkoreaner, i världens mest slutna diktatur. Människor har blivit förnekade yttrandefrihet, rörelsefrihet och grundläggande välfärd. Medan Kim Jong Il i slutet på 1990-talet satsade landets resurser på kärnvapen, sägs två miljoner nodkoreaner ha svultit ihjäl.

Vad händer nu? Det är frågan som världens ställer sig. Ingen vet riktigt hur landets befolkning och styre kommer att reagera när landets överhuvud är borta. Sydkorea och Japan har satt sina arméer i beredskap i avvaktan. Skräckscenariot är att massiv panik bryter ut. Sonen Kim Jong Un är utnämnd till efterträdare, men det är i nuläget osäkert om han har tillräcklig legitimitet hos militären för att kunna styra landet.

Kim-dynastin har styrt landet sedan 1948 och kommer troligtvis att genom Kim Jong Un behålla makten. Något annat alternativ är knappast tänkbart, eftersom folket är för bakbundet för att revoltera. Däremot kan en intern maktkamp bryta ut. Kim Jong Un, som bara har något års förberedelser bakom sig, är utmanad av sin svåger Jang Seong Taek. Denne är gift med Kim Jong Ils dotter och vice ordförande i det inflytelserika Nationella försvarsrådet.

Efter Mao Zedongs död i Kina 1976 öppnade sig landet en aning för omvärlden. Exporten ökade och landet blev en kapitalist-kommunistisk smältdegel. Men redan innan Maos död förbättrades relationerna med USA, eftersom han insåg att han inte både kunde vara ovän med Sovjetunionen och USA och samtidigt tygla inhemska konflikter. Huruvida Nordkorea kryper till korset återstår att se.

Förutom andra förtryckarstater i ryggen står Nordkorea ensamt i världen med massförstörelsevapen i sina händer. Så länge den nordkoreanska regeringen vägrar att rucka på sin kärnvapenpolicy fortsätter landet att vara ett hot mot allt och alla.

Mer läsning

Annons