Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debattera sjukvården på kvällstid i stället

Annons

13 juni 2006

Politikerna i landstinget har inget ansvar för vad deras kollegor i rikspolitiken uttalar i alla de debatter som förekommer under ett valår. Därför blir det ett slöseri med både tid och kraft när debatterna i landstingsfullmäktige mer handlar om en tolkning av rikspolitikens konsekvenser än vad de egna besluten betyder för oss skattebetalare i Dalarna.

Rikspolitisk debatt på landstingsnivå har blivit ett vanligt inslag under de senaste årens landstingsmöten. I år har den varit oerhört påtaglig.

Under årets samtliga landstingsmöten har den allmänpolitiska debatten fått ta ett orimligt utrymme. Ledamöter från olika partier säger sig dela uppfattningen att utvecklingen gått mot för mycket av rikspolitik och för lite av regionala frågor.

Men ännu finns inga påtagliga bevis för en arbetsordning som prioriterar de viktiga regionala frågorna.

Det är ytterligt få åhörare som följer debatterna i landstingsfullmäktige. Åhörarbänkarna gapar tomma. Det har förmodligen inte så mycket att göra med vilka frågor som duskuteras utan har sin anledning i mötestiden. Sammanträden på dagtid har förstås en begränsad möjlighet att hitta sin publik. Men debatterna blir inte mer publikdragande genom att "fel frågor" ges ett så stort utrymme.

Rent principiellt är det trist att debatten om viktiga frågor för Dalarnas skattebetalare behandlas under en tid på dygnet då politiskt intresserade i arbetsför ålder inte har någon möjlighet kunna lyssna till den politiska viljan. De flesta av länets invånare har både synpunkter på och intresse av hur sjukvårdsfrågorna hanteras. Varför inte arrangera ett landstingsmöte på kvällstid och därmed öppna för möjligheten att ge den politiskt intresserade allmänhet en en verklig chans att gå och lyssna till en generaldebatt om vår framatida sjukvård?

Landstingsfullmäktige är trots allt enda forum där det förs en politisk debatt om dalafrågor. Viktiga frågor diskuteras också av politikerna i Region Dalarna, men till den debatten är allmänheten inte välkommen. Därför är landstingets möten vårt obestridliga länsparlament.

Måndagens landstingsfullmäktige bjöd på en öppen deklaration från både vänstermajorteten och den borgerliga alliansen om hur partierna vill formulera den regionala sjukvårdspolitiken inför nästa mandatperiod. Om någon månad ska väljarna ta ställning till alterntaiven. Men med tanke på de tomma åhörarbänkarna får politikerna en betydande arbete med att nå fram med sina budskap.

Tyvärr kommer invånarna i länet att bli varse att de politiska alternativen inte är tillräckligt utmanande för att framkalla den debatt som sjukvårdspolitiken egentligen är värd. Den borgerliga alliansen har valt att lägga sig för nära den socialdemokratiska strategin. Enda påtagliga skiljelinje är att alliansen vill gå lite längre än landstingsledningen när det gäller alternativa utförare av vården. Men alliansen är för ängslig i sina alternativförslag för att få hetta i debatten.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons