Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga skatter ska avskaffas!

Annons

Dessutom har den som velat flytta om inom sin förmögenhet helt lagligt kunnat trolla bort den och undvikit att betala skatten. Därför skall förmögenhetsskatten nu bort.

Det är orimligt att en skatt bygger på fiktiva pengar som inte finns i handen, inte heller varit överblickbar hur den utvecklas framåt i tiden och som, i värsta fall, kunnat leda till att personer tvingas iväg ifrån sitt eget hem.

Så illa har fastighetsskatten fungerat. Inte heller stärker det skattemoralen eller rättsmedvetandet. Därför skall fastighetsskatten nu bort och ersättas med en lägre kommunal avgift. Ingen skall betala mer än tidigare.

Viktiga framtida frågor kvarstår att lösa inom ramen för en avskaffad fastighetsskatt. Hit hör att inte minst att premiera långsiktighet i bostadsinvesteringarna, motverka spekulationer samt att säkerställa att inte höjd relationsskatt vid försäljning blir på inflationspengar utan real (verklig) värdestegring.

Principiellt viktigt är att intäkterna från den kommunala fastighetsavgiften tillfaller kommunerna långsiktigt, där kostnaderna ju finns för va -näten och stadsplanering, detta efter en neutral skatteväxling mellan staten och kommunerna.

Här skapas, på längre sikt, spännande och mycket hoppfulla möjligheter för vårt län och våra 15 kommuner. Vårt Dalarna är ju ett turistlän med stort fritidshusboende och stort fastighetsbestånd i förhållande till befolkningstalet. Att fastighetshetsavgiften blir kommunal, igen, leder verkligen rätt.

Vallöften skall infrias. Det har jag sett som min uppgift som ledamot av skatteutskottet för Dalarna och kristdemokraterna. Vi ska leverera. Inom en vecka, lagom till påsk, kom beskeden, slag i slag - och i rätt riktning: Fastighets- och föremögenhetsskatterna tas bort. Det går att påverka lagstiftning och samhällsutveckling.

LENNART SACRÉDEUS (kd),
Mora, är riksdagsledamot och ledamot i skatteutskottet.

Mer läsning

Annons