Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig stil, Ullenhag!

Annons

Vad driver egentligen folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag att offentligt torgföra uppfattningen att centern utvecklats i en nyliberal riktning och därmed utgör en fara för alliansen? Kan motivet vara annat än att den unge folkpartisten upplever att centern fått för mycket utrymme i den politiska debatten?

Ledningen i folkpartiet har givetvis all rätt att ha synpunkter på hur centern formulerar partiets budskap i regeringsställning. Rimligen har också vice statsminister Maud Olofsson, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt, haft åsikter om några av folkpartiets utspel sedan den borgerliga regeringen blev verklighet för ett halvår sedan.

Men de har inte valt att basunera ut intern kritik och meningsmotsättningar via artiklar på Dagens Nyheters debattsida. Diskussionen har skett inom regeringskretsen.

Men folkpartiets nye partisekreterare väljer att försöka få offentligt genomslag av partiets kritik av centern genom att vända sig till landets största morgontidning. Uppmärksamhetens syfte har redan gått i uppfyllelse, men den politiska effekten blir inte den förväntade. Ännu en gång framstår folkpartiet som en opålitlig samarbetspartner som inte vill underkasta sig en förtrolig intern debatt i den borgerliga regeringen.

Maud Olofsson kommer säkert att ta ganska lätt på anklagelserna från Erik Ullenhag. I egenskap av näringsminister i en borgerlig regering har centerledaren valt att lägga fram hela regeringens förslag. Det är därför naturligt att en del av de föreslagna åtgärderna, exempelvis kring arbetsrätten och förslagen om jobb till ungdom, har inslag av nyliberal politik. Men var fanns folkpartiets protester när arbetsmarknadspolitiken formulerades i regeringen?

Maud Olofssons ledarskap i centern har haft stor betydelse för det gamla bondepariet. Partiledaren har en tydlig strategi i arbetet. Hennes mål är att bli betraktad som en politiker som värnar småföretagandet i landet. Ett starkt stöd i det egna partiet tyder också på att Maud Olofsson är på väg att lyckas i sitt uppsåt,

Möjligen är det här som skon klämmer. Även folkpartiet vill uppfattas som ett företagarvänligt parti. Men hittills är det centern som tagit kommandot och därmed också plockar viktiga politiska poäng som ger resultat i opinionsmätningarna. Centern ökar och folkpartiets popularitet minskar.

Förhoppningsvis har folkpartiets partisekreterare bättre motiv för sitt agerade än att försöka flytta fokus från centern till det egna partiet och därmed rubba relativt ointressanta yttringar i väljaropinionen. Oavsett det bakomliggande motivet kan agerandet enbart gynna det politiska vänsterblocket.

Därför upplevs Erik Ullenhags utspel som obegåvat och utan stil . I varje fall bland dem som fäster stor vikt vid att regeringen håller borgfred under hela mandatperioden.

Mer läsning

Annons