Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarna ett viktigt forum

/
  • Rustar. Tällberg Forum som tjuvstartade i går, men som invigs i kväll har viktiga frågor på agendan och många spännande debattörer på olika estrader.

Annons

Freds- och kärleksbudskapet under festivaldagarna i Borlänge har således bäring också på de fyra dagarnas resonemang i Tällberg. Debatten intill Siljan blir möjligen mera konkret och med delvis kusligare perspektiv. Tällberg Forum handlar ju om hur vi ska få genomslag för mänskliga överlevnadsstrategier med utgångspunkt från den pågående klimatförändringen. Men freds- och kärleksbudskapet behövs förvisso också i debatten om klimatet.

Det är mycket imponerande att Tällberg Foundation år efter år lyckas samla så mycket kompetens från världens alla hörn för att delta i samtal om så tunga och svåra frågor som nu i flera år har stått på dagordningen. Upphovsmannen Bo Ekman ska applåderas för sin aldrig sinande energi och förmåga att också entuasmera invånarna i Tällberg för det internationella stormötet i byn.

Det är inte givet att det stolta byfolket i Dalarna ska låta sig imponeras av att deras bygd gästas av människor som hellre besöker vår del av jorden för att diskutera överlevnadsfrågor än går runt i ortens butiker och lever upp till rollen som normal turist.

Med klassiskt folkrörelseupplägg har befolkningen i Tällberg gått i studiecirkel för att komma väl pålästa och på annat sätt förberedda att agera värdar för ett möte som numera har god klang också på andra håll i världen. Tällberg Forum är vid det här laget ett internationellt begrepp som omtalas med respekt såväl i New York som i Peking.

Det kan tyckas märkligt eftersom det finns en misstänksamhet mot internationella övningar som inte ens efterlämnar en resolution eller annat dokument som ställer krav eller önskemål på omvärlden. Vad tjänar möten till om ingen känner till vad som har avhandlats?

Men Tällbergskonceptet med informella samtal, där statschefer, politiker och representanter för vetenskap och näringsliv kunnat bryta sina uppfattningar, utan att deras uttalanden nödvändigtvis formaliseras i en presskommuniké, har blivit en stor framgång. Budskapet från Tällberg har ändå nått de viktiga mottagarna och upplägget är förmodligen den främsta anledningen till att så många gäster gärna ser att de kontinuerligt hamnar på inbjudningslistan.

"Hos on earth can we live together? Det är frågeställningen bland deltagarna i årets forum. Det är inte rimligt anta att vi heller i år får något avgörande svar. Men det är viktigt att debatten förs och att så många som möjligt tar tillfället att delta i diskussionen.

I år är det stora konferenstältet flyttat från Holens höjd till majstångsplatsen mitt i Tällberg. Det innebär en ökad tillgänglighet och närhet för oss som vill lyssna eller delta i debatten. En viktig symbolhandling i syfte att stärka den lokala betydelsen för de globala frågorna.

Mer läsning

Annons