Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dalarna behöver världen"

/
  • Kompetent. Maria Norrfalk har en bakgrund som gör henne väl skickad att fullgöra jobbet som landshövding i Dalarna.

Annons

Den nya landshövdingen erkänner utan omsvep att det inte var något enkelt beslut att tacka ja när statsrådet Mats Odell ringde och erbjöd hövdingejobbet i Dalarna. För att lämna en verksamhet med aktiviteter i 50 länder och med en budget på 16 miljarder, är det inte helt självklart att Dalarnas 15 kommuner med tjänsteresor till Malungsfors och Vikmanshyttan lockar så intensivt att det blir avgörande för att ta ett nytt steg i karriären.

Men Maria Norrfalk antog utmaningen. Efter fyra tuffa år med att ställa saker och ting till rätta vid Sida valde hon att bli landshövding till Dalarna. Hon kan bli historisk som länets sista formella landshövding, eftersom landet går mot en regionalisering som med stor sannolikhet innebär att Dalarna och Falun avlövas upphöjdhet av residensstatus.

Vår nya hövding ser sig själv som en typisk ämbetskvinna. Hon svär sig fri från att ha utsetts som landshövding utifrån politiska meriter ("dom har inte en aning hur jag röstar"). Den gedigna karriären ger belägg för hennes tolkning. Med sin jägmästarutbildning som grund, delvis genomförd i Garpenberg, har hennes kunskaper och fallenhet fört henne till höga poster både i statlig och privat tjänst. Meritförteckningen är överväldigande och närmast anpassad för en landshövdingetjänst i Dalarna.

Norrfalk har nämligen jobbet med miljö, skog, trä och forskning. Dessutom har hon haft en lång rad styrelseuppdrag, exempelvis i Svenska jägareförbundet, vars erfarenheter kommer väl till pass i det nya uppdraget. Hennes karriär har inneburit många flyttlass, så hon vet också vad dalfolket menar när vi uttrycker ångest över att tvingas flytta från Dalarna för att få jobb i andra delar av landet. Maria Norrfalk ser hellre att folk flyttar till länet än lämnar Dalarna.

Kunskapen om skogen, vikten av hur den vårdas, skyddas, utvecklas och förädlas, blir rimligen vår nya landshövdings speciella nisch. Skogen är en ovärderlig nationell tillgång som vi kanske tar så självklar att vi inte alltid ägnar den tillräcklig uppmärksamhet. Maria Norrfalk gillar den svenska modellen om 50 procent skog i privat ägo, 25 i statens och resterade andel med bolagen som ägare.

I sommar finns hos med när det drar ihop sig till internationellt möte i Tällberg Forum. Hon gillar skarpt att Dalarna genom Tällberg finns med i den internationella klimatdebatten. Hon tillägger, utan omsvep, att Dalarna behöver världen mer än världen behöver Dalarna!

Den sanningen lär vi få tåla!

Mer läsning

Annons