Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags byta taktik, Herbert!

/
  • Byt strategi! kommunalrådet i Älvdalen, Myr Herbert Halvarsson (s) måste överge tanken på Tre Toppar och byte strategi för utvecklingen i Idre. Foto: Björn Rehnström

Annons

Det tar givetvis tid att acceptera ett beslut med de konsekvenser som Idre Fjäll och turistnäringen tror blir följden av regeringens inställning. Nämligen att Idre har kommit till vägs ände och snart får svårt att locka turister till de populära anläggningarna i trakten. Gång på gång i tv-debatten framhöll intresseföreningens ordförande Håkan Spånberg att Idre får en hopplös konkurrens från Sälen och Åre när framtidssatsningen vid Städjan går om intet.

Bosse Bodén, lektor i turismvetenskap, höll visserligen en låg profil i diskussionen, men det gick inte att ta miste på att han delar uppfattningen om att Idre måste förnya sitt koncept för att hänga med i utvecklingen. Det faktum att han inte presenterade något eget alternativ till Tre Toppar-projektet måste tas som intäkt för att han skulle ha välsignat en exploatering.

Om inte beslutet om Tre Toppar ska utvecklas till ett allvarligt trauma när det gäller utvecklingen i Idre, är det inte minst Älvdalens kommuns skyldighet att snabbt bryta förlamningen och börja planeringen för konstruktiva lösningar. Både Naturskyddsföreningens och miljödepartementets företrädare tog chansen i debatten att ingjuta mod och framtidstro när de lyfte fram bevarandet av Städjan som ett ovärderligt argument för den framtida turismen.

Med i princip samma utgångspunkt måste Älvdalens kommun ta ansvar för det fortsatta utvecklingsarbetet i regionen. Kommunalrådet Herbert Halvarsson (s) borde byta taktik. Det leder ingen vart att anklaga den nuvarande regeringen för att den fattar för snabba beslut. I stället ska han och kommunen, tillsammans med olika länsorgan, utmana regeringen så att den också tar ett långsiktigt ansvar för sysselsättningen i Idretrakten.

Sverige och Dalarna gläds att Städjan hålls intakt. Men ska också medverka till att Idre inte bara överlever. Regionen ska också utvecklas.

Mer läsning

Annons