Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att avveckla Strasbourg

/

Annons

Den 13 november 1994 röstade 52,3 procent av det svenska folket ja till ett medlemskap i den Europeiska Unionen, EU. Valdeltagandet var 83,3 procent. Därefter har varje val med EU-anknytning, infekterats av en ovilja hos stora delar av folket vilket resulterat i ointresse och reflexmässiga nej till allt som har med EU att göra.

Inte minst här i Dalarna är motståndet starkt och EU-negativa inlägg på tidningarnas insändarsidor tillhör det vardagliga. Många av EU:s "dumheter" (snus, gurkors utformning och bananernas d:o) har skymt sikten för EU:s goda sidor.

Men i onsdags kom en ny undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Det är den välbekante professorn Sören Holmberg som ansvarar för undersökningen som gjorts med 1 550 personer i slutet av förra året.

I dag är EU-anhängarnas skara den största sedan mätningarna inleddes 1994. 43 procent uppger att de är för medlemskapet, 31 procent är emot och 26 procent är osäkra. Likaså svarar 49 procent nej på frågan om Sverige ska lämna EU och 27 svarar ja. Det tyder på att bland de osäkra är många i alla fall inte mot EU.

Många svenskar upplever i dag att matpriserna har blivit lägre sedan EU-inträdet. Professor Holmberg fann också att debatten om klimatet stärker förtroendet för EU. Alla inser att den frågan inte kan lösas i Sverige av svenskar.

Därför kan man också hoppas att en annan rapport som beställdes av de gröna i EU-parlamentet som också offentliggjordes i onsdags, ska sätta fart på ett nödvändigt beslut; flyttandet till Strasbourg en gång i månaden måste upphöra.

När stommen till det blivande EU bildades, beslutades att en gång i månaden skulle parlamentariker och tjänstemän träffas i den franska staden Strasbourg. Inledningsvis rörde det sig ju inte om så stora mängder gods och antal personer men i dag är det en absurd företeelse.

Över 3 000 personer, politiker, tjänstemän, journalister och andra EU-anknutna personer, drar i väg de 45 milen från Bryssel till Strasbourg. Det krävs 15 långtradare för att få med alla dokument och det hela kostar skattebetalarna två miljarder extra.

Detta har ifrågasatts av miljoner människor i hela EU, även genom namninsamling. Men Frankrike har hårdnackat vägrat vilket i och för sig inte är så svårt att förstå. Men nu finns ett starkt argument för att stoppa flyttkarusellen.

EU har ju beslutat att minska sina miljöfarliga utsläpp med 20 procent och det ska vara uppnått år 2020. Då är det inte rimligt att denna jätteflytt orsakar ett utsläpp på 20 000 ton koldioxid om året. Det är lika mycket som 13 000 flygresor mellan London och New York förorenar.

Det hot många känner inför ett ändrat klimat är en högst jordnära och begriplig fråga för alla EU:s medborgare. Ett beslut om att upphöra med flyttandet till Strasbourg är konkret och till gagn för hela EU ur miljösynpunkt. Det gäller ju även Frankrike. Vad den blivande presidenten tycker i frågan är inte bekant, oberoende av om det blir Ségolène Royal eller Nicolas Sarkozy. Klart är dock att Strasbourgs svanesång bör vara en av huvudfrågorna under andra halvan av 2007 då Portugal står för ordförandeskapet.

Mer läsning

Annons