Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att agera mot trans- fetterna

Annons

den 12 januari 2007

År 2004 förbjöds allt industriellt framställt transfett i vårt södra grannland Danmark. Forskarna har gång på gång kunnat visa att dessa transfetter sätts i samband med många sjukdomar av skiftande slag; hjärt- och kärlsjukdomar är väl inte så oväntade men också astma och diabetes och allergier kan härledas till transfetter.

Problemet är att transfetternas form och konsistens gör att de lättare än andra fetter kan ta sig in i blodkärlens innerväggar.

Vad är då transfetter, eller härdade fetter som de också kallas? Jo, från början är det fetter från växtriket, alltså vegetabiliskt flytande fett. Ofta framhålls till exempel olivolja som direkt nyttig. Men livsmedelstillverkarna vill ha fettet i fast form. Det är lättare att hantera, hållbarheten ökar och priset är lågt i förhållande till animaliskt fett (smör). Transfetterna finns huvudsakligen i ätfärdiga produkter; färdiglagade måltider, kakor, kex och andra bakverk.

Hur gör man då för att undvika dessa transfetter?

Det är svårare. I Sverige behöver tillverkarna inte redovisa hur mycket transfetter produkten innehåller. Den som går in på Livsmedelsverkets hemsida kan finna en diger lista på produkter och deras innehåll av transfetter. Listan sammanställdes den 1 augusti 2003 och Livsmedelsverket anger lakoniskt att listan förmodligen inte är aktuell beroende på företagens produktutveckling.

Sveriges konsumenter i samverkan (Skis, www.konsumentsamverkan.se) har färskare uppgifter. Så sent som den 19 december förra året redovisades på Skis hemsida en mycket omfattande lista över produkter som innehåller härdade/delvis härdade fetter.

Det är alltså själva härdningen som man vill komma åt. Den sker genom att kemiskt förbehandlad flytande olja blandas med nickelspån och vätgas i en så kallad reaktor.

Debatten har ju pågått en tid och flera svenska livsmedelstillverkare har valt att undvika transfetterna. Men denna frivilliga väg räcker antagligen inte. Därför försöker nu dalariksdagsmannen Jan Lindholm (mp) att få upp transfetterna på riksdagens bord. Han har motionerat i frågan och troligtvis kommer den upp nu under våren.

Men andra starka krafter inom fettindustrin verkar också för att EU ska sätta press på Danmark och tvinga danskarna att åter tillåta transfetter. Man hänvisar till att danskarnas beslut är ett handelshinder.

Men också USA är på krigsstigen mot transfetter. Staden New York vill införa förbud mot transfetter inom restaurangnäringen. Det skulle innebära att till exempel arketypen av snabbmatsrestauranger, hamburgerkedjorna, måste byta ut sina transfetter.

Margarintillverkarna har i alla tider pekat på smör som ett av de största hoten mot människors hälsa. Men smör innehåller inga transfetter.

Det får bli smör på brödet tills transfetterna deklareras eller elimineras.

KARIN ROSENCRANTZ-BERGDAHL

Mer läsning

Annons