Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Gruhs: Skynda långsamt, S

/
  • Carin Jämtin leder Socialdemokraternas rekrytering av en ny partiledare. Men hennes jobb är också att försöka ena partiets fraktioner.

Annons

Efter veckoslutets dramatik i det socialdemokratiska partiet inleds nu den svåra uppgiften att hitta en lämplig person och som är villig att ta på sig uppdraget som ny partiledare. En minst lika viktig uppgift för partiet, ja en förutsättning för att det ska bli möjligt att hitta en kandidat till jobbet, är att de interna striderna avblåses och partiet den här gången väljer en öppen process i arbetet med att vaska fram nästa partiledare.

I bitterhet och irritation över Håkan Juholts sorti från makten har flera ledande socialdemokrater anklagat medierna för ett tendensiöst drev mot partiledaren. Juholts partikamrater, Peter Hultqvist, riksdagsman från Borlänge och Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken och ordförande i Region Dalarna, tillhör mediekritikerna. Att bevakningen i medierna har varit tuff är inget att hymla om. Men hur skulle den kunna bli annorlunda mot bakgrund av Juhots misstag och all den kritik och påhopp han fått utstå från sina egna partikamrater, till och med i ledande ställning?

Spekulationerna om vem som kan tänkas bli Juholts efterträdare är i full gång. Socialdemokraternas verkställande utskott höll ett långt möte i går kväll, men väntades inte ge något annat påtagligt besked än att partisekreterare Carin Jämtin fortsätter att upprätthålla ledarpositionen i avvaktan på en varaktig lösning. Juholts misslyckande borde ha gett partiledningen flera lärdomar om hur rekryteringen den här gången kan förbättras, utöver att processen blir öppen och i stil med hur Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet löste sina respektive ledarfrågor.

Det är givetvis viktigt för Sverige att landets största oppositionsparti så snabbt som möjligt kommer in på den politiska arenan igen. Alliansregeringen är inte betjänt av en skadskjuten opposition, oförmögen att visa på alternativa lösningar för de framtidsfrågor som måste lösas, eller på dagsaktuella ämnen om Sveriges relation till EU, arbetslösheten och välfärdsfrågorna.

Så visst är det viktigt att få partifrågan löst. Men snabbheten får inte bedra visheten. Näste partiledare måste från början ha en stark förankring i det egna partiet redan innan han kandiderar till uppdraget. Inte ens ett så stort parti som det socialdemokratiska tål en repris på misslyckandet med valet av Håkan Juholt. Socialdemokraterna bör skynda långsamt.

Mer läsning

Annons