Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern missar inte ett tillfälle att få synas

Annons

Det finns anledning att reagera positivt på Centerpartiets utspel i helgen om att Sverige bör erkänna Palestina som en egen stat. Förslaget är också ett logiskt resultat av beslutet på Centerstämman i Åre i september förra året, då partiet uttalade sig i denna riktning. Men frågan är inte förankrad i de andra allianspartierna. Således ska helgens besked också ses som ännu ett inslag i syfte att profilera Centern i jakten på nya sympatisörer. De många opinionsundersökningarna tvingar utsatta partier att väcka uppmärksamhet.

Den komplicerade Palestinafrågan kommer naturligtvis inte närmare en lösning bara för att Centerpartiet vill att Sverige erkänner Palestina. Men eftersom inget tycks hända vad gäller fredsförhandlingarna mellan Israel och palestinierna om en tvåstatslösning, är det ändå bra att Centern väcker liv i debatten här hemma. Snart väntar en omröstning i FN:s generalförsamling om palestiniernas status och Centerns åsikt i frågan bör ha det goda med sig att det blir en genomgripande diskussion bland allianspartierna om hur Sverige ska ställa sig.

Risken är väl uppenbar att regeringen kommer att ligga lågt i sakfrågan med hänvisning till att Sverige vill driva ärendet via en gemensam linje i EU. Det innebär att erkännandet uteblir.

Mer läsning

Annons