Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bush, Perssonoch Reinfeldt

Annons

Slentrianmässig oppositionskritik ägnar många s-märkta ledarskribenter statsminister Reinfeldts besök hos president Bush i Vita Huset. Alla vet exakt vad den svenska statsministern egentligen borde ha sagt USA:s president.

Ett välgörande undantag från klagokören utgör Folkbladet Östgötens (s) chefredaktör Widar Andersson, som istället gör följande träffande ledarkommentar:

"Sverige är förstås ett tämligen ointressant och oviktigt land i världen. Små och oviktiga länder måste alltid anstränga sig lite extra för att synas, för att bygga vänskap och för att inte mosas när de stora elefanterna dansar tango.

Göran Persson var mycket intresserad och framgångsrik i det internationella tuvhoppandet och relationsbyggandet. Fredrik Reinfeldt tycks vara inriktad på att fortsätta i Perssons anda. Medvetet eller freudianskt valde han i går att tydligt markera sin närhet till den förre statsministern. När Reinfeldt beskrev sina personliga upplevelser av den amerikanske presidenten så lät han mer eller mindre som ett eko av Göran Persson. Bush var "kraftfull", "jovialisk" och "väl insatt" i frågorna de diskuterade och tyvärr "missförstådd" i rapporteringen i svenska medier.

Visst föll Perssons ord nästan precis likadant vid hans sista besök hos Bush?"

Se där en annan vinkling på ämnet.

(HL)

Mer läsning

Annons