Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsviks rådrum ingen lösning

Annons

Brunnsvik är ett ekonomiskt sorgebarn för LO. Trots olika "räddningsaktioner" under årens lopp har det inte varit möjligt att komma till rätta med ekonomin, främst på grund av konferens- och hotellverksamhetens dåliga lönsamhet. Nu hotas jobben för 59 anställda vid skolan och givet är personalens oro över framtiden högst befogad. LO ger Brunnsvik ett rådrum på ett år, sedan måste ny huvudman eller huvudmän ta över ansvaret.

LO-ledningens beslut i går innebär en tvåfrontsstrategi; dels måste det blir personalnedskärningar eftersom också årets verksamhet går med förlust, dels hoppas LO få in så starka regionala intressen att skolans verksamhet blir bärkraftig också på lång sikt. En nådatid på ett år låter i kortaste laget för att arbetarrörelsen i Dalarna ska bli framgångsrik i uppgiften med att hitta finansieringsalternativ som säkrar Brunnsvik för framtiden.

Planeringshorisonten är allt annat än ljus. Brunnsvik har ett aktat namn, men inte heller hundraåriga institutioner kan överleva på tidigare lagrar. Hur Dalarnas arbetarrörelse ska få fram de 45 miljoner som är den årliga omsättningen vid skolan i Ludvika, är ännu så länge en obesvarad fråga, också för dem som hanterar socialdemokraternas och fackliga kassor i länet.

Eftersom socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet med hjälp av den avhoppade sjukvårdspartisten Ken Swedenborg ska styra i landstinget under de kommande åren, är det inte orimligt att den politiska ledningen i Landstinget Dalarna får propåer om att medverka till en räddningsaktion av Brunnsvik. Förhoppningsvis kommer en sådan framställning att avvisas.

Landstinget har redan i dag betydande ekonomiska åtaganden vid tre skolor, Mora, Malung och Fornby i Stora Tuna. Skattebetalarna bidrar med 26 miljoner under nästa år för att hålla igång de tre folkhögskolorna, där elevunderlaget tyvärr också sviktar. Att landstinget skulle ta på sig ett ekonomiskt ansvar för ytterligare en folkhögskola vore oansvarigt. Särskilt som den borgerliga alliansen redan nu helst skulle se att landstingets huvudmannaskap för folkhögskolorna omprövades.

Landstingets just nu goda ekonomi bör inte utnyttjas för nya skolåtaganden. Pengarna måste reserveras för de behov som sjukvården gör anspråk på. Det gäller inte minst i Ludvika och Västerbergslagen.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons