Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brunnsvik måste räddas i hela rörelsens namn

Annons

Idag, måndag, avgörs Brunnsviks öde av LO:s styrelse. LO har tre skolor och den äldsta skolan Brunnsvik är den mest traditionsbundna folkhögskolan och har varit med sedan starten och är intimt förknippad med arbetarrörelsens historia.

Vi är många inom arbetarrörelsen som fasar för tanken att Brunnsvik kan komma att läggas ned. Det får bara inte ske. Brunnsvik är i sig själv en kamp mot orättvisorna.

I starten var det svårt. Skolan finansierades till en början via insamlingar på fackföreningsmöten. Men till slut insåg myndigheterna att Brunnsvik inte var en plantskola för revolutionärer. Skolan fick samhällsstöd.

Arbetarrörelsens historia är intimt sammanlänkad med Brunnsvik och vi bör ha en gemensam färdväg mot framtiden. Ge oss den möjligheten.

Brunnsvik har under årens lopp varit en oas och en källa till inspiration för hela den svensk arbetarrörelsen. Detta är klassisk folkbildningsmark. Här har Dan Andersson diktat några av sina odödliga verser. Här ritade Rikard Sandler de första strecken som skulle bli ABF.

På Brunnsvik har många arbetare fått sina första insikter om hur en orättvis ordning kan hålla ett helt land fast i en krampaktig orättfärdighet. Skolan har tänt glöden och förhoppningar om ett rättvisare Sverige.

Här har vi lärt oss att förstå demokratins överlägsenhet och fått modet att bekämpa orättvisor med de medel som stått oss till buds. För oss medlemmar i Seko Dalarna är Brunnsvik förnuftets högsäte, ett mycket viktigare och starkare varumärke än Coca Cola. Den törst som under åren släcks på Brunnsvik är vida överlägsen kapitalets korta lösningar.

Vi går nu in i en tid, när politiska mörkermän kommer att göra allt i sin makt för att bekämpa fackföreningsrörelsens ideal och idéer. Nu är det viktigare än någonsin att utbilda och skola våra medlemmar. Vi måste satsa hårdare på folkbildning och förtroendemannautbildning av god kvalitet. Här har Brunnsvik en viktig roll och ett gott rykte att försvara.

Vi uppmanar LO:s styrelse att inte släppa omsorgen om Brunnsvik som hela arbetarrörelsens skola och symbol. Brunnsvik är omistligt. Den ska vara kvar i rörelsen!

KUNG CARL GUSTAF OM CHRISTER FUGLESANGS ROLL I RYMDFÄRJAN DISCOVERY RONNY BEYER, SOM REPRESENTANT FÖR SEKO DALARNAS REPRESENTANTSKAPSMÖTE

Mer läsning

Annons