Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande ledarskap

/

Annons

Nästan ett år och ett maktskifte senare hoppar två moderater över direkt till medlemskap i socialdemokraterna och "ordningen är återställd" som TT - förhoppningsvis något ironiskt - kallade det. De två vildarna är de vildar eller sossar? kommer nu att stödja en annan majoritet än den folket röstat fram, vilket oavsett skäl alltid är tveksamt. Men deras agerande saknar inte grund.

I fler än hälften, 101 av 290, av landets kommuner blev det maktskifte vid 2006 års val. I 66 kommuner har skiftet resulterat i ett borgerligt styre, i 15 kommuner i ett vänsterstyre och i 20 kommuner i ett blocköverskridande styre. Några kommuner, som Sundbyberg, hade aldrig varit moderatledda tidigare. Och min gissning är att de som då skulle ta över var något nervösa - för uppenbarligen har de ingen erfarenhet av att styra en kommun.

Det finns mängder av kompetenta moderata politiker med förmåga har lett kommuner. Dock inte i Sundbyberg.

Moderaterna är inte kända för sin krishanteringsförmåga, trots att partisekreteraren och kommunikationschefen är gamla pr-konsulter med detta som profession. Det har synts i form av två ministeravhopp, en minister utan giltig examen och nu i den kommun där de tappert stred för maktskifte för ett år sedan.

Visserligen är det förstås inte partihögkvarteret i Stockholms uppgift att styra och ställa i kommunpolitiken. Men det borde vara deras skyldighet att hjälpa till, stötta och ge mentorer till dem som behöver det.

Regeringsduglighet talades det mycket om i valrörelsen 2006. I det begreppet verkar moderaterna bara lägga makten om riket - inte i kommuner.

För medborgarna är dock politik inte bara det man ser på tv eller upplever vid sällsynta statsministerbesök i sina hemkommuner. I stället är det de ansikten som finns lokalt som blir liktydiga med partierna. Så om moderaterna lokalt inte sköter sig så kommer regeringsmakten i riket hotas.

I Sundbyberg började problemen för länge sen. Det tidigare oppositionsrådet avgick 2005 efter att ha ringt sexlinjer på den kommunalt betalda mobiltelefonen. Och sedan dess har moderaterna haft fyra gruppledare i fullmäktige. Den som efter valet kandiderade till kommunstyrelsens ordförande var en ung tidigare missbrukare som helt korrekt fått tandvårdshjälp av Kris (Kriminellas revansch i samhället). Men när mediedrevet hävdade att hon fått den olovligt tvådde partiledningen sina händer och hon fick gå.

Sundbyberg är ett tydligt exempel på hur moderaterna inte riktigt klarar sitt ledarskap. Och tvivelsutan blir då reaktionen - kan de leda landet?

STINA MORIAN

Mer läsning

Annons