Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra initiativ från näringslivet

Annons

Det sker sedan det visat sig att det finns starka politiska krafter i Sala som vill se en alternativ sträckning till det förslag som Vägverket planerar.

En ny utredning om ett alternativ till Vägverkets föreslagna nya sträckning, skulle innebära en omfattande försening av vägbygget. Därför har näringslivet nu skrivit till statsrådet Björn Rosengren, Vägverket och länets riksdagsmän med flera för att poängtera hur viktigt det är att det aktuella vägprojektet inte fördröjs.

Vägverket planerar att påbörja ombyggnaden av den så kallade "Sala-proppen" i slutet av det här året eller under våren 2003. Skulle det bli en utredning om en alternativ sträckning av riksväg 70 förbi Sala, räknar Vägverket med att hela projektet försenas med minst fyra år, kanske fem år!

Eftersom riksväg 70 är den stora trafikpulsen mellan Dalarna och Stockholm är en ombyggnad av vägen en fråga av högsta prioritet. Vägen är en av Dalarnas viktigaste infrastrukturfrågor eftersom den är så väsentlig både för person- och godstransporter. Det synes minst sagt märkligt att politiker i Sala kommun först nu anser sig vilja ha en alternativ sträckning till det förslag som arbetats fram genom Vägverkets försorg. Som alltid föregås vägplaner av ett omfattande samråd, där det kommunala intresset tillmäts stor vikt. Sådan samordning har också skett i det här aktuella fallet. Därför framstår agerandet i Sala så oförklarligt.

Genom det initiativ som nu tas av näringslivet i Dalarna med en uppvaktning hos beslutsfattare, borde det snabbt klargöras att Salas begäran om en utredning för en alternativ sträckning inte föranleder någon åtgärd. Varken från regeringen eller Vägverket.

Mer läsning

Annons