Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boxhandsken plockas fram

Annons

Vad har Sverige gemensamt med Norge, Kuba, Island och Nordkorea? Rätt svar är att i dessa fem stater råder proffsboxningsförbud. Det svenska förbudet trädde i kraft den 1 januari 1970. Sedan dess har riksdagen avslagit motioner om ett återinförande av proffsboxningen vid fyra tillfällen; 1985, 1993, 1995 och 1997.

Men om drygt en månad, den 1 januari 2007, blir det åter tillåtet att proffsboxas i Sverige under förutsättning att vissa betingelser är uppfyllda. Bland annat är matchernas längd avgörande; allt enligt kampsportsdelegationen som presenterade sina slutsatser i går.

Detta 36 år gamla förbud betecknas av både överförmynderi och dubbelmoral. Inte för att det är särskilt sympatiskt med en sport där det går ut på att misshandla motståndaren men det är i alla fall klart och tydligt deklarerat även om det kallas för självförsvarets ädla konst.

Så är inte fallet med exempelvis ishockey. Där sker misshandeln bakom domarens rygg. Fotbollen ligger inte långt efter; framför allt inte när det gäller vad som sker på läktarna och sedan efter matcherna på krogar och i parker.

(KRB)

Mer läsning

Annons