Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge firade med ansvar och solidaritet

Annons

Temat var kanske inte så oväntat en dag som denna, men inte desto mindre viktigt i en kommun där inslaget av människor från andra kulturer än dem vi möter i Stora-Tuna och Kvarnsveden är mycket påtagligt.

Nationaldagsfirandet i Liljeqvistska parken hade följdriktigt också lockat många nya invånare till arrangemangen i stadens centrum. Enbart under det senaste året har 260 invånare i Borlänge fått svenskt medborgarskap och ett 60-tal av dem hade i går kommit för att officiellt hälsas välkomna till det nya landet och staden.

Det var Peter Hultqvist (s), tidigare kommunalråd och numera riksdagskandidat, som i sitt högtidstal lyfte fram honnörbegreppen solidaritet och ansvar. Hultqvist påpekade att orden är lätta att uttala, men att det är en annan sak att ge dem ett korrekt och konkret innehåll.

Talaren såg solidariteten som ett mångårigt kännetecken i den svenska demokratin, men att den inte därför kan tas som en självklarhet.

Ingenting går nämligen av sig självt. Det gäller också att människor tar ett eget ansvar för sin roll i samhället, förtydligade Peter Hultqvist.

Med tanke på dagens tema hade det inte varit i vägen om Hultqvist berört det faktum att det finns en hel del att önska beträffande solidariteten i vissa av länets kommuner när det kommer till att ta emot invandrare och flyktingar som söker sig till Dalarna.

Flera av länets kommuner är direkt avvisande och det har lett till att regionen försöker göra ta ett samlat grepp genom att betrakta länet som en gemensam mottagarenhet.

Ett annat bekymmer är de nya svenskarnas extrema svårigheter att få jobb inom offentlig sektor.

Senare i veckan presenteras en undersökning om situationen på arbetsmarknaden. Det blir ingen positiv bild som presenteras av de offentliga arbetsgivarnas attityd till att anställa invandrare.

Men i går var det en positiv bild av landet, länet och staden som Peter Hultqvist målade upp för de många åhörarna. Han utnyttjade inte nationaldagen som plattform för något partipolitiskt utspel som här hemma i den kommande valkampanjen.

Det är rimligt att tro att företrädare för de flesta riksdagspartier i går hävdade att det är bra att bo i Sverige, i Dalarna och i den kommun där vi själva lever.

I det numera mångkulturella Sverige.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons