Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlänge eller Falun?

Annons

Vilken fråga är den hetaste i Falun och Borlänge? Av telefonsamtal och brev till ledaravdelningen att döma är det i varje fall inte socialdemokraternas riksdagsnominering av Marita Ulvskog och Peter Hultqvist eller biskop Claes-Bertil Ytterbergs ställningstagande för ett storpastorat i Falun, som väcker känslor.

Nej, veckans debattämne tycks vara tolkningen av tv-kändisen Ingvar Oldsbergs påstående i lördags om att Borlänge är större än Falun.

Det var i det populära På spåret som Oldsberg talade om Borlänge som landskapets största stad.

Efter någon timmes inkubationstid började telefonen ringa och datorn surra av meddelanden.

-Vet inte Ingvar Olsberg att Falun är Dalarnas största kommun? Det är ju skandal! Det var innebörden i några samtal från upprörda Falubor.

När jag sedan skrev några rader i tidningen i tisdags om att Oldsberg gjort ett misstag, var det dags för nästa anfallsvåg-nu från Borlänge. Som det här brevet från Sven Jansson, mångårig köpman i Borlänge:

Oldsberg spårade ur, skriver signaturen CG i ett ledarstick, angående tv-programmet På spåret, där programledaren påstods ha sagt att Borlänge är Dalarnas största kommun.

Nu har aldrig Ingvar Oldsberg påstått något sådant. Däremot sade han i programmet: ÕVi lämnar landskapets största stadÕ. Och det har han helt rätt i. Borlänge är Dalarnas största stad (om än inte största kommun). Oldsberg spårade inte ur. Är det inte snarare CG som far i diket, när han avslutningsvis påstår att Falun är Õlänets största stadÕ? Det gäller att skilja mellan kommun och stad. Förslagsvis kan CG börja med Nationalencyklopedin, där det framgår att Borlänge stad har 39300 invånare jämfört med 34503 i Falun.

Janssons beskrivning är fakta: Enligt tätortsbegreppet är Borlänge en befolkningsmässigt större stad än Falun.

Men var Ingvar Oldsberg så subtil att han med tätortsbegreppet ville vilseleda de tävlande eller var det en sinkadus att påståendet om Borlänges stadsstatus ändå blev korrekt?

Jag har förstås kontaktat Ingvar Oldsberg och På spåret-redaktionen och ställt frågan. Men jag har ännu inte fått något svar. Därför får den här pseudoebatten leva ytterligare en dag.

Ha tålamod!

WINSTON CHURCHILL CHRISTER GRUHS, POLITISK REDAKTÖR

Mer läsning

Annons