Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Ekman: "Pressmeddelande" från en humanitär stormakt

Annons
Krönikören Bo Ekman är grundare och hedersordförande i Tällberg Foundation. Ledamot av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin.

Projekt DEMOKRAT

Regeringen har meddelat idag att den inhandlat ett utbildningssystem benämnt DEMOKRAT. Systemet är utvecklat genom FN’s försorg och får sin huvudort i New York. I Sverige får utbildningssystemet DEMOKRAT sin främsta förankring i Ludvika kommun, vid Brunnsviks Folkhögskola.

Till rektor för verksamheten har utsetts statsrådet Peter Hultqvist, för närvarande Försvars- och Rustningsminister, men blir nu tillika, tillsammans med Alice Bah-Kuhnke, Demokratiminister. De rykten som en tid varit i svang, att Sverige skulle förvärva det amerikanska luftvärnssystemet Patriot, dementeras härmed.

DEMOKRAT är ett system som med skiftande framgång utprövats under närmare 100 år. Kostnaden för den svenska initiala insatsen beräknas uppgå till 10 miljarder kronor och omfatta fyra högskolor och universitet, även om det pedagogiska arbetet i första hand kommer att ske interaktivt och med hjälp av artificiell intelligens. Erfarenheterna visar ju med all tydlighet den biologiska intelligensens riskfyllda tillkortakommanden.

Regeringen meddelar samtidigt att den kommer att föreslå oppositionen att Sverige bjuder in samtliga medlemsstater i Förenta Nationerna till en gemensam konferens om utbildningens framtida roll, både i det framtida utvecklingsarbetet och i det framtida fredsarbetet. Det beräknas att budgeten för denna satsning kommer att belöpa sig till 2000 miljarder kronor. FN kommer att inrätta en särskild myndighet för att övervaka korruption. Arbetet ska finansieras av krympta krigs- och försvarsbudgetar.

Det första steget i denna avrustning blir att föra samtliga kärnvapen under särskild kontroll av en ny internationell myndighet med säte i Costa Rica, som också får till uppgift att skyndsamt påbörja arbetet på kärnvapnens demontering.

Det är den svenska regeringens övertygelse att nuvarande kärnvapenmakter inser den egna och långsiktiga nyttan för egen del och för helheten att växla över från krigsfot till fredsfot. Enorma monetära och mänskliga resurser kommer att frigöras och sysselsättas i andra former och i andra arbeten än inom krigsindustrin.

Projekt DEMOKRAT siktar också till en konstitutionell utveckling i länder vars politik idag bygger på envälde. Historiskt vet vi att envälde och centraliserad makt skapar skörare samhällen än länder där mångfalden får komma till uttryck också i styrningen och ledningen av landet.

Planeten – mänskligheten, biologin och den fysiska världen – har ackumulerat risker av en sådan magnitud och omfattning att inget enskilt land har möjlighet att lösa desamma. Samtidigt saknas de nödvändiga och konkreta problemlösningsmekanismerna.

Därför tar den svenska regeringen idag, tillsammans med den amerikanska, initiativet till projekt DEMOKRAT och förpassar därmed projekt PatriIdiot till skräphögen.

Bo Ekman

LÄS ÄVEN:

Fler krönikor av Bo Ekman

Mer läsning

Annons